Galaxy hyllas i ny bok

Irländske journalisten Philip O’Connor har skrivit en bok om AIK-profilen Bojan Djordjics fotbollsklubb Kista Galaxy och kravallerna ifjol. ”Folk klagar på mediabilden av Husby, jag ville ge en mer nyanserad bild. Det gör du inte i en snabbis i Aftonbladet”, säger Philip.
Irländske journalisten Philip O’Connor har skrivit en bok om AIK-profilen Bojan Djordjics fotbollsklubb Kista Galaxy och kravallerna ifjol. ”Folk klagar på mediabilden av Husby, jag ville ge en mer nyanserad bild. Det gör du inte i en snabbis i Aftonbladet”, säger Philip.
70 bilar sattes i brand under kravallerna för drygt ett år sedan.
70 bilar sattes i brand under kravallerna för drygt ett år sedan.
Nu kommer boken om Kista Galaxy, klubben som är lika mycket ett socialt projekt som en idrottsförening. Reutersjournalisten Philip O’Connor följde klubben under en säsong präglad av kravaller, ”kvadraten”, kärlek och klivet upp i fyran.

Drygt ett år efter de våldsamma upploppen i Husby kommer boken om fotbollsklubben Kista Galaxy.

– För mig var det viktigt att skriva den här berättelsen och få ut den nu. Kista Galaxy är ett lysande exempel på något oerhört positivt som händer, men som sällan tas upp i media när det rapporteras om förorterna, säger författaren Philip O’Connor.

Den 42-årige irländaren är bosatt i Kista sedan 12 år och arbetar som sportjournalist för nyhets­byrån Reuters.

Fast mest intresserad är han av de små historierna som speglar ett större sammanhang.

Som Kista Galaxy, klubben som är ett socialt projekt lika mycket som en idrottsförening.

Irländaren är aktiv i föreningen som ledare och spelare.

Boken ”Ensam en stjärna – Tillsammans en galax” handlar om upploppen, men även om Kista Galaxys kliv upp i fyran, om klubbens sociala engagemang, om tiki-takafotbollen, samt om personligheterna i klubben: AIK-profilerna Henok Goitom och Bojan Djordjic, skrällvärvningen CH Jagne, och måltjuven Alen Bektic från Rinkeby.

Kista Galaxy tränade Kvarnbacka bollplan när kravallerna blossade upp.

– Senare fick vi springa nedför backen för att polisen jagade bort folk. En timme senare brann en bil. Man kunde se det från fotbollsplanen, säger Philip O’Connor.

För klubben var upploppen en stor utmaning. Flera av spelarna är i ”kravallåldern”, i övre tonåren.

– I bakhuvudet fanns ju rädslan att våra killar skulle komma i kläm med polisen. Man tänkte ju att om några åker in i finkan, då kommer vi inte upp i fyran, säger Philip O’Connor.

Kravallerna var ett uttryck för frustration. Unga Husbybor har det tufft, menar irländaren.

– De är arbetslösa. Står i kö till nattklubben och får inte komma in, skickar sitt cv, men blir inte kallade till intervju för att de har fel postnummer, säger Philip.

Henok Goitom och kompani kämpar för att göra skillnad.

De erbjuder ungdomar läxhjälp och arrangerar skolturneringar.

Men i media är det moltyst, och fördomarna består.

– Folk här ute är ett pack som inte kan svenska, som inte vill gå upp på morgonen, som städar och kör buss.

Philip pekar ut mot Kvarnbackas konstgräs där små barn leker fotboll.

– Du ser, det är inte bara vildingar som springer runt och kastar sten mot polisen här. Det är inte vi mot dem. Det finns en vardag här ute också, som är hur fridfull som helst. Vi måste hjälpa andra att förstå att ungdomarna här är fantastiska. De går att lita på, de kommer i tid, de arbetar hårt. Den som anställer dem skulle bli riktigt nöjd.

Syftet med boken är att få unga att läsa.

– Läser du inte, så kan du inget. Det finns inget Youtubeklipp där du kan lära dig om svenska samhället, du måste läsa tidningen.

Boken om Galaxy är lite som Zlatans bok fast i Husby.

– Min bok är inte alltför lång, den handlar om fotboll, den handlar om människornas vardag, den handlar om alla möjliga personligheter som gör Husby till vad det är, säger Philip O’Connor.

Henok Goitom.

Fakta

Nio har dömts för Husbykravallerna

Kravallerna som startade i Husby i maj 2013 spreds till flera förorter och betraktas som ett av de mest omfattande upploppen i Sverige i modern tid.

Sex dagar innan hade polisen skjutit en 68-årig man till döds, något som sägs vara den tändande gnistan bakom oroligheterna.

Husbyborna fick under kravallveckan se anrika Husby gård brinna, skolor vandaliserade och butiker i centrum förstöras.

Totalt frihetsberövades 24 personer i anslutning till upploppen. Nio har dömts för kravallerna i Husby.

Fakta

Sportjournalist för Reuters

Namn: Philip O’Connor.

Ålder: 42.

Familj: Hustru Maria, barnen Ingrid, 9, och Freja, 7.

Sysselsättning: Frilansande sportjournalist för Reuters.

Aktuell: Spelare och ledare i Kista Galaxy som nyligen släppte boken: ”Ensam en stjärna – ett år av kvadraten, kravaller och kärlek med Kista Galaxy”.

Om Henok Goitom: ”Han har potential att bli en fantastisk allsvensk spelare, men verkar mest intresserad av att utveckla ungdomar i området”.