Sportsvepet: Löparfester och hockeypremiär

Kistaloppet
Kistaloppet hoppas på 2 500 deltagare på lördag, då barn i Järva springer gratis.
Hockeypremiär och Kistaloppet på lördag. Sicklaloppet på söndag. Kvinnlig handbollspionjär i Tyresö. Konstgräskonflikt i Stockholm. Här är Sportsvepet med några av höjdpunkterna i Stockholms sportvärld.

1. Barn i Järva springer gratis

Kistaloppet firar åtta år och hoppas på 2 500 löpare på lördag. Barn i Järva springer gratis.


2. Inget för ljusskygga

Sicklaloppet börjar så smått bli en klassiker. På söndag går sjunde upplagan. Cirka 2 000 löpsugna i alla åldrar springer på gator, längs sjöar eller nere i mörka gruvan.


3. Vill vinna SM-guld med DIF

Efter sju år utomlands längtade Andreas Enqvist tillbaka till klubben i sitt hjärta – Djurgården. ”SM-guld inför ett fullsatt Hovet eller Globen vore det ultimata”, säger han inför SHL-premiären på lördag då Djurgården möter HV71 borta.


4. Malin – en pionjär

IFK Tumbas nya tränare Malin Andersson är unik. 27-åringen är första kvinnan i landet att träna ett herrlag i handboll på elitnivå.


5. Fotbollsplanen som mötesplats

Föreningen ”En utsträckt hand” stöttar nyanlända flyktingar i Täby och Danderyd att komma igång med sina liv. Utöver hjälp med möbler och andra materiella behov handlar det om sociala aktiviteter. Senaste exemplet är ett korplag som spelar varje söndag i Täby, och vinner för det mesta.


6. Landhockylågan brinner i Bergshamra

Landhockey är en av världens största sporter, men var nästan på väg att dö ut i Sverige. Ett gäng studenter i Bergshamra ville ändra på det och startade klubben Mesaicos. Nu frodas landhockeyn i Solna och i helgen spelar klubben SM-slutspel i Göteborg.


7. Skillnad på barn och barn?

På Norrmalm går det 12 000 barn på en 11-mannaplan medan siffran i flera andra stadsdelar är nästan tio gånger lägre. Ändå tycker Stockholms Fotbollförbund att Älvsjö, Skarpnäck och andra stadsdelar har större behov av nya planer än Norrmalm. ”Det är tydligt att förbundet räknar fel”, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.


8. Rickard prickar gummidjur i VM

Bågskytten Rickard Johansson prickar hellre gummidjur i skogen än en tavla. Självkontroll och bra avståndsbedömning har tagit den 35-årige Vaxholmsbon till landslaget. I nästa vecka gör han VM-debut i 3D-bågskytte i Frankrike.


9. Ett stort steg för gymnastiken i stan

Tusentals barn i Stockholm köar för att få börja med gymnastik. I onsdags togs första spadtaget för den nya gymnastikhallen i Mälarhöjden. Det blir den andra fullstora gymnastikhallen i Stockholm efter Åkeshovshallen.


10. Lopp med 200 000 deltagare till Kungsängen

Varje lördag klockan 09.30 genomför över 200 000 löpare på nära 1 000 platser i världen gratisloppet Parkrun. Hagaparken var först i Sverige. Nästa anhalt är Kungsängen, med premiär den 7 oktober.


11. Så ska stenkastningen stoppas

Efter stenkastning och knivattacker mot fotbollsspelare ska fler fältassistenter vara på Spånga IP.

Följ, gilla och tagga oss

Följ gärna @mittisporten i sociala medier: Debattera på Facebookse videor på Instagram och läs de senaste nyheterna på Twitter Dela din lokala sport genom att tagga #mittisporten