Sportsvepet: Pingis-VM för synskadade

Före detta världsmästaren Mariah Sethsen kan med hörseln uppfatta var bollen är.
Före detta världsmästaren Mariah Sethsen kan med hörseln uppfatta var bollen är.
VM i showdown – "pingis för synskadade" – avgörs i helgen, BP:s damer kan kvala sig upp, 6 000 löpare skapar röra i trafiken. Här är Sportsvepet med nio höjdpunkter i veckan i Stockholms sportvärld.

1. BP:s damer jagar plats i Elitettan

Herrarna är på god väg att gå upp i Allsvenskan, men även BP:s damer har chansen att avancera i seriesystemet. I dag söndag möter de Lidköpings FK i det första av två kvalmöten med en plats i elitettan i potten.
– Det har varit elektrisk stämning på träningarna i veckan, säger tränaren Marcelo Fernandez.


2. ”Terrible Tuesdays” gav biljett till Hawaii

Stressfraktur i lårbenet, löparknä och benhinnor som jämrade sig. Hanna  Johanssons kropp protesterade när hon började träna triathlon för två år sedan. Nu har den 32-åriga Vasastansbon kvalat in till världens mest prestigefyllda triahtlontävling: VM-finalen i Ironman på Hawaii.


3. 6 000 löpare springer i Hässelby i dag

Hässelbyloppet avgörs i dag och det väntas bli rörigt i trafiken i Västerort. Det är 102 år sedan loppet sprangs för första gången och i år är det tio olika startgrupper som släpps iväg för att kubba de 10 kilometerna.


4. VM i Haninge i helgen

Haninge är värd för VM i en internationell sport som blir allt större.
Showdown kan mycket förenklat beskrivas som bordtennis för synskadade.


5. 21 mil gav 27 000 till Spädbarnsfonden

Annika Finn nådde inte hela vägen, men nästan. På 50 timmar skulle hon avverka 30 mil på löpbandet.
– Jag fick ont i en fot och klarade 21 mil. Men huvudsaken är att vi samlade ihop 27 000 kronor till Spädbarnsfonden.


6. Premiär för hinderbana i Hagaparken

Barn i Sverige rör sig för lite. För att förenkla barnens rörelse har Friluftsfrämjandet skapat Skogsmulles hinderbana. I torsdags var det premiär i Hagaparken, och grannarna Prinsessan Victoria och Prins Daniel var på plats.


7. Rekordsnabb resa mot eliten

När Ashwathi Pillai var 12 år bestämde hon sig för att satsa på sin badminton. Bare ett drygt år senare blev hon elitklassad, som yngst i Sverige någonsin. Nästa vecka spelar 17-åringen från Täby JVM i Indonesien.


Följ, gilla och tagga oss

Följ gärna @mittisporten i sociala medier: Debattera på Facebookse videor på Instagram och läs de senaste nyheterna på Twitter Dela din lokala sport genom att tagga #mittisporten