Sportsvepet: Bajens premiär hotad av byggkaos

Hammarbys mittfältare Madeleine Tegström.
Hammarbys mittfältare Madeleine Tegström.
AIK:s Daniel Sundgren tränar igen efter blodproppen i lungan, Djurgården söker plats i basketligan och byggkaoset på Kanalplan hotar Hammarbys damallsvenska premiär.
Här är Sportsvepet med tretton höjdpunkter från veckan i Stockholms sportvärld.

1. Sundgren åter i AIK efter blodproppen

AIK:s Daniel Sundgren har gjort sina första fotbollsträningar sedan han drabbades av lungemboli och fick föras akut till sjukhus med andningssvårigheter i slutet av oktober. ”Guess who´s back, back again” skriver den 27-årige backen på Instagram.

2. Stjärnornas tenniscenter snart klart

Sverige får en stor tennisanläggning i världsklass – i Danderyd. Nu öppnar snart de tidigare elitspelarna Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström Good to Great Tennis Academy i Catella Arena.

3. Hammarbys damallsvenska premiär hotad

Kanalplan försenas ytterligare. Belysningen är fortfarande inte på plats. Hammarbys pojklag tvingas pendla till träningar i Farsta och Skarpnäck och den damallsvenska premiären är i fara.

– Katastrof, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

4. Storslam för 14-åring på USM

Katharina Gråman från Vendelsö dominerade stort när ungdoms-SM i friidrott avgjordes i helgen i Växjö. 14-åringen tog tre guld.

5. Bajenfans portas från träningarna

Hammarby Fotbolls supportar kommer inte kunna sitt favoritlag träna nu när föreningen evakuerar Årsta IP för att bygga om klubbhusetMen stödet till klubben är ändå starkt. Hittills har fansen samlat in närmare 5,5 miljoner kronor till byggprojektet.

– Det är absurt mycket pengar – vi är jävligt tacksamma, säger Hammarby Fotbolls kommunikatör Axel Pershagen.

6. Hammarbys damallsvenska premiär hotad

Kanalplan försenas ytterligare. Belysningen är fortfarande inte på plats. Hammarbys pojklag tvingas pendla till träningar i Farsta och Skarpnäck och den damallsvenska premiären är i fara.

– Katastrof, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

7. Djurgården vill upp i basketligan

Djurgården Basket känner sig redo att fortsätta klättringen i seriesystemet. Klubben söker plats i basketligan till nästa säsong.

8. Lycka och sorg i hand i hand i Tumba

Delad glädje är dubbel glädje. Men så är det inte i Tumba handboll. Damlaget kan jubla efter avancemang till allsvenskan – men samtidigt åker herrarna ner i division 1.

9. Damlag gör upp i Hanvedens ishall

Flick- och damspelare från Haninge Anchors bildar i helgen två hockeylag precis som 39 andra nationer. Arrangemanget som börjar klockan 20 på lördag i Hanvedens ishall ingår i Global Girl’s Game.

10. Rekordintresse för AIK:s årsmöte

Intresset för AIK Fotbolls årsmöte är större än någonsin tidigare i klubbens 127-åriga historia. Nu tvingas man flytta mötet på måndag kväll. Solna Gymnasiums aula är för liten, Solnahallen ersätter.

11. Gratis skidtävling för barn

På lördag kan alla skidsugna barn i åldern 5–12 år testa att tävla. Längdskidtävlingen Visma Ski Classics 4 Kids avgörs på Täby Konstsnöspår – 1,7 kilometer för de yngsta och 2,7 för de lite äldre – och det är gratis att vara med.

12. Cheerleaders fyller Solnahallen

Dynamite Cheerleading från Sundbyberg ordnar jättetävlingen Nordic Cheer Challenge. 40 lag med hundratals aktiva från hela Sverige tävlar i Solnahallen den 10 mars.

13. Hammarby kan nå SM-final

Hammarby Bandy kan i kväll fredag säkra en SM-finalplats när man möter Sandviken hemma på Zinkensdamm klockan 19.00.

– Det skall bli fantastiskt kul att åka ut till en avgörande match på Zinken. Det är inte så många som får uppleva det, det gäller att göra någonting bra av det, säger Hammarbys Kasper Milerud till klubbens hemsida.