ANNONS

Lina sprider girl power

Lina Lindfors brinner för att unga tjejer ska stärka självförtroendet och ha kul.
Lina Lindfors brinner för att unga tjejer ska stärka självförtroendet och ha kul.
"Girlpower-gänget" är laddat. Lina Lindfors står i övre raden längst till vänster.
"Girlpower-gänget" är laddat. Lina Lindfors står i övre raden längst till vänster.
Lina Lindfors driver ett integrationsprojekt i Fisksätra för tjejer i åldrarna 8-13 år. Med fotboll, film, bakning och mycket snack stärks gruppkänsla och självförtroende.
Nu har hon nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.
ANNONS

På torsdagseftermiddagarna tar tjejerna över Folkets hus i Fisksätra i Nacka.

De har alla på sig en vit tröja med texten ”GRL PWR” som är en förkortning av girl power. Här samlar ett drygt 30-tal tjejer i åldrarna 8-13 år kraft och styrka.

Den som håller i projektet är Lina Lindfors.

– Vi spelar fotboll och har kul tillsammans, säger hon. Man kan kalla det ett integrationsprojekt eftersom det bor människor från 84 nationer i Fisksätra, och de talar totalt 54 språk.

32-åriga Lindfors är projektledare anställd av Folkets hus, men hon lägger också ner mycket ideellt arbete och fritid för allt ska flyta och fungera.

– Vi börjar tjejtorsdagen med att spela fotboll, men det är mest ett redskap för att röra på sig. Det finns inget fokus på att vara bäst.

Tjejerna kan prata om allt

Efter fotbollen blir det andra aktiviteter som film, dans eller kanske bakning. Men framför allt pratar man med varandra om allt möjligt som intresserar tjejer i dessa åldrar. Och man diskuterar fritt och öppet utan att killar kan lägga sig i.

– Beroende på hur gamla tjejerna är så pratar vi om olika saker med dem, till exempel hur man har det hemma eller i skolan, hur det är att vara tjej i dagens samhälle och om våra rättigheter. De ska kunna säga ifrån om någon beter sig illa emot dem.

Mycket ung tolk

Hon är själv före detta fotbollsspelare och vet hur det känns att ha fotbollslaget som ett stöd, som en extrafamilj. Därför startade hon detta projekt för två år sedan.

ANNONS

Till den första sammankomsten i Fisksätra Folkets hus kom bara en handfull nyfikna.

– Då tänkte jag att, vad är det här? Men det spred sig att alla var välkomna, och vi blev fler och fler.

Ännu så länge är Lina Lindfors den enda ledaren. Hon hoppas på att några av projektets äldre tjejer så småningom kan ta över. Men redan nu finns hjälp om det behövs.

– Det kan bli svårigheter med språket eftersom flera är nya i Sverige. Det var så häftigt när en liten tjej på 8-9 år kom fram och sa att hon kunde hjälpa mig att översätta arabiska.

Fixade tröjor och bollar

Eldsjälen Lina Lindfors har även hjälpt till att skaffa fotbollskläder och utrustning som bollar och koner.

– Fisksätra är ett socioekonomiskt utsatt område. Många av tjejerna spelade fotboll i sina egna kläder. Jag kontaktade stiftelsen Sverige United och bad om ekonomiskt stöd vilket vi fick.

Ännu så länge har man inte bildat ett fotbollslag för att möta andra lag i matcher. Men det är på gång.

– Då tycket tjejerna att vi ska kalla oss Girl Power!

 

Fakta

Lina varvar ner med korpfotboll

Namn: Lina Lindfors.

Ålder: 32 år.

Bor: Lägenhet på Södermalm.

Aktuell: Driver projektet tjejtorsdagar i Fisksätra folkets hus.

Fotbollskarriär: ”Jag har spelat i division 2, men nu räcker det med korpfotboll”

Fakta

Nominera din idrottshjälte – och vinn

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte