Spring 6 000 meter under centrala Stockholm

Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare.
Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare.
I april nästa år arrangeras ett motionslopp i den nya tunneln Citybanan. Loppet är 8 kilometer långt, med start vid Karolinska och mål på Medborgarplatsen, och har plats för cirka 40 000 löpare.

– Vi ser fram emot att erbjuda en oförglömlig upplevelse för alla som vill springa i denna häftiga tunnel, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Lidingöloppet, som står som arrangör.

Trafikverket ger Lidingöloppet möjlighet att använda Citybanan som arena för loppet Stockholm Tunnel Run – Citybanan. Loppet kommer att hållas i den asfalterade servicetunneln som går parallellt med pendeltågstunneln, rakt under centrala Stockholm, och bjuder löparen på både branta stigningar och långa utförsbackar.

– Det är jätteroligt att människor får chans att springa i den tunnel som vi har byggt och är så stolta över. Det blir första och enda gången som ett lopp hålls här. När Citybanan öppnar sommaren 2017 kommer pendeltågsresenärerna inte ens att se servicetunneln från tågfönstret, säger Kjell-Åke Averstad, projektchef för Trafikverkets projekt Citybanan.

Citybanan är en 6 kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm. Den får två nya stationer, Stockholm City och Stockholm Odenplan, som gör det smidigare att byta mellan pendeltåg, tunnelbana och buss samtidigt som kapaciteten för alla tåg fördubblas.

Loppet i tunneln är planerat till den 1 april 2017. Deltagarna får en fin tur ovan jord innan loppet går vidare ner i tunneln under centrala Stockholm. Målet kommer att ligga på Medborgarplatsen.