De ska springa från Silverdal till Nyköping

Jonas Larm och Erik B:son Blomberg vid Ted Gärdestad-statyn där de startar sitt långlopp.
Jonas Larm och Erik B:son Blomberg vid Ted Gärdestad-statyn där de startar sitt långlopp.
De har genomfört mängder av tuffa tävlingar i löpning, swimrun och triathlon. Men nu väntar en annan och helt egen prövning för Jonas Larm och Erik B:son Blomberg från Silverdal. Nästa fredag ska de springa till Eriks sommarstuga utanför Nyköping – drygt 120 kilometer – och samtidigt samla in pengar till Cancerfonden.

– Det var Jonas som kom på att lägga till ett välgörenhetsmoment, att vi kunde utmana folk att skänka en krona per kilometer vi springer. Det är bara någon vecka sedan och vi är uppe i 5 000 kronor redan, så det kan bli ganska mycket pengar som vi är skyldiga folk om vi inte genomför det här, säger Erik.

Men att genomföra sitt eget 12-milalopp är de fast beslutna om. Och de måste sägas ha goda möjligheter att lyckas.

Inga nybörjare

Jonas är tidigare elitlöpare och har flera gånger placerat sig i absoluta toppskiktet på Stockholm Marathon. Erik har börjat sin hårda uthållighetsträning senare men har flera gånger genomfört triathlontävlingen Ironman och även swimruntävlingen Ö till ö, bland annat tillsammans med Jonas.

– Där springer man totalt 6,5 mil, fast det är upphackat av simning. Men man håller på ungefär lika lång tid som vi tror att det kommer att ta för oss nu, säger Jonas.

Försöker undvika asfalt

Planen är att springa en mil i timmen, det vill säga sex minuter per kilometer. Exakt hur långt det är från Ted Gärdestads plats, där de startar klockan 5 på morgonen den 20 oktober, till Eriks sommarstuga i Romholmen utanför Nyköping vet de inte.

Löpare i Silverdal

Jonas Larm och Erik B:son Blomberg ska springa drygt 120 kilometer, troligen på 12–14 timmar, ”Jag ska ner dagen innan och förbereda med massor av god men extremt lättlagad mat. Och så finns det en sjö precis intill, och bastu”, säger Erik. Foto Åsa Sommarström

– Jag har cyklat några gånger härifrån och då är det 12 mil. Men då är det på asfalterad cykelväg, säger Erik.

– Och nu vill vi hålla oss ifrån asfalten så mycket som möjligt, säger Jonas.

Vill hinna fram innan mörkret kommer

De är medlemmar i Sörmlandsleden och har fått ut kartor som de nu tittar på för att hitta en bra rutt.

– Men är du en bra löpare så hittar du alltid bra ställen att springa på. Det gäller att våga se sig omkring så hittar man leder, säger Erik.

– Risken är att delar av Sörmlandsleden är väldigt stökig och bökig, med rötter och stenar och sådant. Jag är lite orolig att det tar för lång tid. Helst ska det inte ta mer än 14 timmar, annars börjar det bli mörkt igen, säger Jonas.

Hoppas på kiosk i Mörkö

En speciell utmaning med att springa så långt – och länge – är att få i sig energi. De kommer att ha med sig mat i ryggsäck, men när den är uppäten gäller det att hitta något ställe utmed vägen för att kunna köpa mat.

– Det finns en kiosk vid Mörkö. De har i alla fall kanelbullar och chokladbollar och sådant. Jag måste bara kolla att den är öppen, säger Erik.

”Man trycker i sig vad som helst”

Kakor och godis var otänkbart för Jonas under hans aktiva elitkarriär, men när det handlar om ultradistanser har han fått lov att tänka om.

– Nu handlar det bara om att få i sig energi. Kroppen hamnar i något slags överlevnadsfunktion, man trycker i sig vad som helst, säger han.

Kul utan nummerlapp

Det finns mängder av olika ultralopp, bland annat Sörmland Ultra Marathon som går utmed Sörmlandsleden, men nu föredrog Jonas och Erik att boktsavligen köra sitt eget race.

– Då har du nummer lapp och resultatlista och går in i ett tävlingsmode där du ligger och kör ganska nära din absoluta kapacitet. Det är inte det vi är ute efter den här gången. Nu handlar det bara om att bara göra det, och att göra något vi tänkt ut själva, säger Erik.

Träffades på öppna förskolan

De lärde känna varandra för tio år sedan då båda var pappalediga och de träffades på öppna förskolan. Sedan dess har det blivit oräkneliga träningspass ihop i Silverdal med omnejd. Det var under ett sådant pass som Erik fick idén att inte cykla utan springa till sommarstugan.

– Du var ju direkt intresserad av att hänga på, Jonas, så vi gjorde det till en teamgrej. Och nu var det bra slagläge. Det är höst och vi är båda bra genomtränade. Och så vill vi att det ska vara lite snuskigt väder …

– Nja, det får väl gärna vara en fin höstdag. Tio grader, medvind och sol, protesterar Jonas.

Cancerfonden ett naturligt val

Ganska snart efter att de började planera för sin stora utmaning kom Jonas alltså på att de kunde passa på att samla in pengar till något gott ändamål. Valet föll på Cancerfonden.

– Min mamma gick bort i cancer och min pappa har också haft det, så det ligger mig nära till hands, säger Jonas.

– En fruktansvärd sjukdom som nästan alla har berörts av, men som också verkar ha en potential att får man forska vidare på det så kan man åstadkomma något, säger Erik.

”Psykologihörna” i löparspåret

Jonas har själv haft en allvarlig sjukdom, hjärnhinneinflammation, för några år sedan.

– Jag var rätt sänkt, men nu har jag hittat tillbaka. Det är något vi ofta tänker på när vi är ute och springer på morgonen, en timme eller två – att vi är tacksamma att vi kan göra det. Alla kan inte, alla orkar inte. Vi känner efter och är här och nu, säger Jonas.

– Det blir så där, lite ”psykologihörnan” när vi är ute och springer. Man har funderingar kring sin roll som pappa , partner, vad som händer i karriären, på träningsfronten naturligtvis. Det är en otrolig tillgång att kunna dela saker med någon och man kommer varandra väldigt nära när man är ute i lycrakläder och får fart på alla tankar med lite blodtillströmning, säger Erik.

Fakta

Lokal måndagslöpning med Erik och Jonas

Namn: Erik B:son Blomberg och Jonas Larm.

Ålder: 43 år och 44 år.

Bor: Båda i Silverdal.

Familj: Fru och två barn (Erik). Fru och tre barn (Jonas).

Yrke: Jurist med eget företag (Erik). Senior trader, köper och säljer el, på Vattenall (Jonas).

Tävlar för: FK Studenterna (Erik). Hässelby SK (Jonas).

Lokal löpning. Tränar ofta ihop i Silverdal. Kör också ”måndagslöpning” varje måndag klockan 20.30  då alla i området är välkomna att hänga med. ”Vi samlas borta vid skolan och så springer vi lugnt och fint i 45 minuter. Det är bra för oss också. I måndags var det riktigt skitväder och jag skulle inte ha stuckit ut själv, men nu visste jag att fler skulle komma och kände pressen”, säger Erik.

Aktuella: Springer från Silverdal till Eriks sommarstuga utanför Nyköping, drygt 120 kilometer, med start på Ted Gärdestads plats klockan 05 den 20 oktober. Utmanar folk att skänka en krona per kilometer till Cancerfonden. Mer information på https://www.facebook.com/events/149438888994486/?ti=icl