300 springer etapp ett av maran runt Edsviken

Nicholas Roman
Nicholas Roman, till höger, och träningskompisen Linus Norrbom testar banan runt Edsviken.
Nästa lördag, den 10 februari, är det premiär för vinterdelen av Sollentuna Summer Winter Marathon – loppet som går runt Edsviken i två olika omgångar. 300 löpare, i 150 tvåmannalag, är anmälda.

– Ja, vi hade fullt redan på nyårsdagen, 125 anmälda lag. Sedan släppte vi 25 lagplatser till och nu är det helt slutsålt, säger Nicholas Roman, initiativtagare till loppet.

Han har tidigare dragit igång flera andra lopp, så som Urban Mile och Stockholm Multi Island Run. En gemensam nämnare för dem är att upplevelsen – inte tiden – står i centrum och att man tävlar i par.

”Världens längsta maraton”

Sollentuna Summer Winter Marathon, som Lokaltidningen Mitt i berättade om i november, är inget undantag.

Nicholas roman kallar det ”världens längsta maraton” då det tar över ett halvår att fullfölja.

Den första halvmaran går alltså vintertid, den 10 februari. Etapp två går på sommaren, den 25 augusti.

Hoppas kunna springa på isen

Förhoppningen är att vinterloppets bana ska kunna gå till stora delar fram och tillbaka över Edsviken.

– Det ska bli kallt, men det gäller att det inte kommer snö. Då kan isen få frysa ordentligt. Det hänger på att Danderyds kommun som plogar isen kan komma ut med 4-hjulingen. Men annars blir det en fin bana ändå, utmed stranden i stället, säger Nicholas Roman.

Akta Agda

Starten klockan 13, och målgång, är i Edsvik och Nicholas roman rekommenderar Edsbergsparken för åskådare.

– Man kan stå utmed stranden, ända bort mot Segeludden. Det blir en mäktig syn när 300 löpare dundrar förbi. Vi hoppas att folk är beredda, vi vill inte att Agda som står och matar ankorna ska bli nedsprungen, säger Nicholas Roman.

Flera profiler på startlinjen

Flera kända namn kommer till start, bland andra löparprofilen Petra Månström och Annica Eriksson, världsmästare i swimrun. Nicholas Roman själv får dock stå över.

– Ja, jag är jätteskadad i ljumskarna och dessutom är det svårt att vara med i loppet som arrangör.

Loppet är alltså fullt, men den som får ett spontant infall kan göra ett försök på tävlingsdagen.

Efteranmälan vid återbud

– Ja, det är bara att komma till Edsvik och se om man kan ta en plats från någon som lämnat återbud. I alla lopp är det alltid cirka 10 procent som inte kommer till start på grund av sjukdom eller en skada eller något, säger Nicholas Roman.

På edsvikenmarathon.se (loppet hette först Edsviken Summer Winter Marathon men bytte namn i oktober då Sollentuna kommun gick in som huvudpartner) finns mer information.