ANNONS

Springer 190 kilometer för död supporter

Jimmy Johansson springer 190 km för ALS-forskning
Jimmy Johansson strax efter starten i Solberga. ”Nu är det bara 18,9 mil kvar.”
Personliga assistenten Jimmy Johansson såg Hammarbysupportern Orvar ”Ovve” Andersson tyna bort i sjukdomen ALS. Nu springer han 190 kilometer för att uppmärksamma sjukdomen och samla in pengar till forskning.
ANNONS

Vill du stötta Jimmy och hans insamling till ALS-forskning? Swisha till 0703513803 och ange ALS.


Vid 23.30-tiden startade Jimmy Johansson vid sin övernattningslägehet i Solberga med en löparryggsäck med fyra liter vatten, proteinbarer och shaker för att springa de 190 kilometerna till bostaden i Söderbärke i Dalarna.

– Jag har en mara och ett par mil kvar, säger han när Mitt i når honom på telefon vid lunchtid på fredagen.

Hur känns kroppen?

– Jag har lite ont i vänster lårben, lite halvträningsverk men jag är inte direkt andfådd. Jag har sprungit tio mil tidigare, det tog omkring åtta timmar så jag hoppas kunna klara det här på 20 timmar. Jag hoppas jag hittar något stället att fylla på vatten. Kanske i Västerfärnebo.

Extra batteri till mobilen

Han springer själv. Men han undviker de ödsligaste vägarna och har med sig extrabatteri till mobilen ifall något skulle hända.

– Jag känner ju folk runt omkring och springer på vägar där det finns lite trafik. I värsta fall får jag ta buss eller tåg hem det går inte bara att ge sig rakt ut i skogen.

”Visade stort hjärta”

Han springer för att uppmärksamma sjukdomen ALS och för att hedra Orvar ”Ovve” Andersson som avled i sjukdomen i maj 2016. Jimmy Johansson jobbade som personlig assistent åt honom från hösten 2015.

– Han och hans familj visade stor omtanke och stort hjärta. Jag försökte men det var väldigt svårt att hålla isär jobb och känslor. Jag har jobbat inom vården i 20 år och aldrig varit med någon som visat sådan omtanke om alla assistenter. Förmodligen hade jag sprungit den här sträckan ändå. Men jag tänkte att jag ville göra något gott av det.

ANNONS

”Kunde varken prata eller svälja”

Han märkte hur snabbt förlopp sjukdomen kan ha.

– Jag började i september 2015 och då kunde han prata och äta smörgås om han doppade den i te. Sedan åkte jag till Egypten i två veckor och när jag kom tillbaka kunde han varken prata eller svälja.

Samlat in 750000

Orvar ”Ovve” Anderssons dotter Gabriella Waldenström har sedan hans död samlat in 750 000 kronor till forskning om den obotliga och dödliga sjukdomen genom att tillverka armband med texten ”Fuck ALS”. Hon uppskattar stödet från Jimmy Johansson och hans löprunda.

– Det gör mig inte förvånad. Han har altid varit en person som dras till sådana här saker: han springer och klättrar mycket. Men det är extra kul att han gör det i det här syftet – därför betyder den här löprundan lite extra mycket. Det är jättefint gjort av honom och jag tror att min pappa hade varit väldigt stolt.

Fick Djurgårdsskrapa

Orvar ”Ovve” Andersson var en hängiven Hammarbysupporter. Han var bland annat ungdomstränare i klubben, sponsrade föreningen genom sitt företag och satt i styrelsen som representant för ungdomsfotbollen.

– Jag köpte en julbukett och stoppade som ett skämt ner en Djurgårdsisskrapa. Han bara skrattade. Sedan när jag fyllde år fick jag bukett med grönvita blommor. Det var hela tiden med glimten i ögat, säger Jimmy Johansson.

Hemlängtan

Jimmy Johansson bor i en liten ort som heter Vad. I närheten av Sala passerade han en ort med samma namn och fick lite extra hemlängtan.

– Hemlängtan har jag haft sedan jag startade målet är ju att komma hem.

Hemkomsten har han inte planerat så noga.

– Min fru är på en kryssning så jag ska ta mig ett bad och sedan bara vara med min son. Sätta mig i tv-soffan och äta makaroner eller något.

Fakta

Jobbar som personlig assistent och massör

Namn: Jimmy Johansson

Ålder: 41 år.

Bor: Söderbärke och i Solberga.

Yrke: Massör och personlig assistent.

Familj: Sambon Veronica och barnen Emilia, 18, Samuel, 17 och Thimmy, 7.

Aktuell: Springer 190 kilometer mellan Solberga och Söderbärke för att hedra Orvar ”Ovve” Andersson som avled i ALS 2016 samla in pengar till forskning om den dödliga sjukdomen. Du kan följa hans löprunda via hans FacebooksidaVill du stötta Jimmy och hans insamling till ALS-forskning kan du swisha till 0703513803 och ange ALS. Armbanden ”Fuck ALS” hittar du på Garbriella Waldenströms Facebooksida

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.