Sprintrally på Markims grusvägar

rally
Sprintcupen har vuxit fram då det finns allt färre grusvägar i Stockholmsområdet.
Den 10 september kommer det att gå undan på grusvägarna i Markim. Då arrangerar Vallentuna MK sin årliga rallytävling, som är en deltävling i Östra Sprintcupen.

– Tillgången på grusvägar har minskat, framför allt i Stockholmsområdet, så därför har sprintcupen växt fram. Vi har haft den här tävlingen regelbundet i en herrans massa år, över tio, även om den har haft lite olika namn, säger Mats Jägerhult från Vallentuna MK.

I år heter tävlingen YRC-sprinten och tävlingscenter och mål är vid Lena gård.

Bra åskådarplatser

– Där har vi parkering och serveringstält och det är bra åskådarplatser vid målgång. Och så har vi bra service med en speaker som gör att man lätt hänger med i hur det går. Det är inte som en vanlig tävling där man bara hoppar ut i skogen när någon svischar förbi, utan att ha en aning om hur det går. Tävlingen brukar vara väldigt omtyckt och vi har oftast rätt mycket publik.

Cirka 90 bilar, trimmade standardbilar med toppfart på cirka 180 kilometer i timmen, kommer att delta. Tävlingen har två huvudklasser, 2- och 4-hjulsdrivna bilar, och är ett öppet distriktsmästerskap.

Hemmason favorit

Hemmasonen Magnus Wallén, som är uppvuxen utmed den 3,5 kilometer långa tävlingssträckan, tillhör favoriterna i den 2-hjulsdrivna klassen.

Magnus Wallen, Vallentuna MK

Magnus Wallen, Vallentuna MK, vann 2-hjulsdrivna klassen i fjol i sin Nissan Sunny.

– Ja, han har vunnit de senaste åren, säger Mats Jägerhult.

I 4-hjulsdrivet finns två Vallentunabor med segerchans, tror han.

– Ja, Kenneth Lodenklint och Mats Svensson är bra. Det är dock osäkert om de kommer till start. Båda kör i SM på lördagen, den 9:e, och där vet man ju aldrig vad som händer.

Sista varvet går snabbast

Alla förare kör banan tre gånger och de slussas iväg med en minuts mellanrum berättar Mats Jägerhult.

– Första varvet är ett rekvarv och det brukar gå fortare och fortare så sista varvet är snabbast – om det inte börjar regna.

Rally Vallentuna MK

Björn Adolfsson, KAK Motorsport tog hem 4-hjulsklassen och totalsegern i fjol i sin Peugot 208 R5.

Länsstyrelsen gav nyligen tillstånd för tävlingen den 10 september, med 8 oktober som reservdatum.

– Vi har start och depå med mera på en åker och skörden måste hinna slås innan. Den är lite sen i år men vi räknar absolut med att kunna köra den 10 september, säger Mats Jägerhult.