Eina har sprungit alla 39 Stockholm Marathon

Eina Roxström.
Eina under träning inför sitt 30:e Stockholm Marathon 2008. Nästa år gör hon sitt 40:e.
Eina Roxström hör till en exklusiv och krympande skara löpare. 77-åringen från Norrviken har aldrig missat Stockholm Marathon. Loppet i lördags var hennes 39:e sedan premiären 1979.

– Jag har redan anmält mig till nästa år. Då blir det 40:e loppet – mitt stora mål. Och så blir det ny sträckning, en envarvsbana. Det ska bli roligt, säger Eina.

Hur gick årets lopp?

– Ah, det tar ju längre och längre tid och det retar mig lite. Men jag klarade mig in i mål i tid, det är huvudsaken. Och jag mådde bra efteråt. Vid 7-tiden morgonen efter loppet var jag ute och sprang en runda.

En av 1 946 i premiären 1979

Att hon skulle springa alla lopp var absolut inte planerat när Eina stod på startlinjen som en av 1 946 deltagare premiäråret 1979.

– Nej, det har bara blivit så. Efter tre lopp tyckte jag faktiskt att nu får det vara bra, men just då blev min make också lite intresserad så jag fortsatte.

Nära att missa ett par gånger

Vid ett par tillfällen har det varit nära att hon inte skulle kunna ställa upp.

– En gång var jag sjuk och en gång hade jag cyklat omkull och gjort illa mig. Varje steg jag tog kändes i ett muskelfäste det året. Jag var ju dum i huvudet som inte tog någon värktablett, men jag tänkte inte så. Och när jag väl har startat så vill jag se till att gå i mål.

Utöver de 39 marorna i Stockholm, där 3 timmar och 24 minuter från 1983 är hennes personliga rekord, har Eina sprungit drygt 20 maror till på andra håll i världen.

Maror på utlandsemestrarna

– Jag har ägnat semestrarna åt att springa utomlands och har sprungit maraton i bland annat Peking, Sydney och Havanna.

Endast ett tiotal löpare har sprungit alla Stockholm Maraton. Två av dem är kvinnor. Einas ”konkurrent”, två år yngre Anita Granberg från Vikmanshyttan I Dalarna, avslöjade efter loppet att hon kanske hade tränat för lite inför årets mara. Det hade inte Eina.

– Nej, jag tror att jag springer för mycket. Sedan mitten av januari har jag sprungit till Bögs gård och tillbaka varje lördag. Det tar omkring tre timmar.

Springer varje vardagsmorgon

Utöver lördagarnas långpass tar hon dessutom en lite kortare runda varje dag måndag–fredag före jobbet på ett pensionat i Norrviken.

– Jag är i åldern då man vaknar tidigt. Klockan 5.15 har jag läst tidningen. Då sticker jag ut och springer. Och sedan till jobbet. Jag arbetar tre dagar i veckan. Redan vid 60 fick jag avtalspension och det var för tidigt att sluta jobba, så jag skaffade nytt jobb och har fortsatt sedan dess.