Nu sprutar snökanonerna i Täby igen

Täby konstsnöspår, snökanon
Här sprutar snökanonerna över Arninge GK för fullt.
Årets första snö är här och med det börjar arbetet med skidspåren på Arninge GK. Snökanonerna är igång men skidåkarna får vänta.
– Folk blir som tokiga när det börjar bli någon minusgrad, säger Klas-Göran Ericsson.

Förra året blev en succé. Över 62 000 besökare åkte på Täbys konstsnöspår. Nu börjar arbetet med denna vinterns skidspår och i söndags började snökanonerna att spruta över Arninge golfklubb.

– Det är alltid lite körigt innan man kommer igång. Vi har börjat spruta på ranchen för att få ett tidigt spår och förhoppningen är att vi ska få ihop en trekilometersbana, säger Klas-Göran Ericsson som är ordförande på Täby Konstsnöspår.

Många skidsugna åkare står redo och de kan räkna med några nyheter. Årets bana har lagts om och blir mer kuperad än tidigare år vilket blir mer utmanande.

Täby konstsnöspår, snökanon

Väderberoende nöje

Men som vanligt är det vädret som bestämmer när premiärturen kan avverkas. I veckan väntas plusgrader vilket stoppar upp arbetet med konstsnöspåret.

– Alla som hållit på ett tag är lite luttrade. Det är ”risky business” och det gäller att ha is i magen. Idag gäller det bara att överleva dagen.

Föregående år kunde skidpremiären på Arninge hållas dagen innan nyårsafton vilket var rekordtidigt. Året innan det låg banan klar innan jul men under mellandagarna blev det varmare än den följande midsommarveckan. Då smälte snön bort och Täbys Konstsnöspår fick börja om.

– Allt beror på hur varmt det blir nu men när vi kör igång på allvar med alla våra nio snökanoner har vi bra en kapacitet.

Sedan i söndags sprutar fyra av de nio kanonerna över ranchen på golfbanan. När kylan kommer på riktigt kommer det nya spåret att läggas.