Stadion öppen för allmänhetens jogg

Göran Näsman ska springa Barcelona marathon i mars. En gång i veckan brukar han köra intervallträning ”för att få upp löpstyrkan”, och då är banorna på Stadion ett perfekt ställe.
Göran Näsman ska springa Barcelona marathon i mars. En gång i veckan brukar han köra intervallträning ”för att få upp löpstyrkan”, och då är banorna på Stadion ett perfekt ställe.
Allmänhetens åkning är redan ett begrepp. Nu kommer allmänhetens joggning.

Fyra kvällar i veckan är alla löpsugna Stockholmare välkomna till ett upplyst Stockholms stadion.

Några timmar har gått sedan Zlatan och gänget avslutade en träning inför matchen mot Österrike.

Ett monotont brummande från vaktmästarens gräsklippare är allt som hörs inne på Stockholms stadion.

Det är allmänhetens jogg och de fotbollslirande landslags­stjärnorna har ersatts av friidrottande motionärer och ungdomar.

En grupp 13-åringar från Spårvägens FK värmer upp med några varv runt gräsplanen, men när de övergår till att köra trappträning på läktaren intill klocktornet är löparbanan nästintill tom.

För tillfället är det endast två personer som tar chansen att löpträna där storheter som Paavo Nurmi, Gunder Hägg, Anders Gärderud och Wilson Kipketer har slagit världsrekord. En av dem är Göran Näsman som bor i närheten.

– Jag brukar springa i Lill-Jansskogen, men en gång i veckan kör jag intervaller. Det är perfekt att göra här inne. I dag blir det tio gånger 400 meter med 90 sekunders vila mellan varje, säger han.

Den andra löparen som stretar på i varv efter varv är Maja Salomonsson. Hon bor i Åkeshov och springer oftast i skogen där, men så fick hon tips om Stadion av en jobbarkompis och bestämde sig för att testa.

– Ja, det är första gången jag är här. Jag gillar när det är jämnt och platt underlag så det känns bra. Intervaller? Nej, det har jag inte prövat. Tack för tipset! säger hon.

Klockan har precis passerat halv sex. Det brukar vara betydligt fler motionärer på plats under allmänhetens jogg, berättar Jonny Costmar som är anläggningschef.

– Men folk kommer efter klockan sex. Många bor i närområdet. Och det är många tjejer. Det är tryggare för dem att springa här än i Lill-Jansskogen, säger Jonny Costmar.

Allmänhetens jogg på Stadion pågår mellan klockan 17 och 20. Då är arenan upplyst och vaktmästare finns på plats alternativt kommer då och då upp från Östermalms IP för att ”hålla koll”.

Det drog i gång i slutet av september, tisdags- och torsdagskvällar, men när det stod klart att många löpare uppskattade initiativet utökade man och kör nu måndag till torsdag.

– Det är ju fullständigt unikt att ha den här möjligheten. Stadion är världens äldsta arena som fortfarande är i bruk och över 80 världsrekord har slagits där – överlägset flest i världen. Det är en olympisk arena. Och nu är den öppen för alla, säger Jonny Costmar med viss stolthet.

Han berättar att det inte sällan ringer turister och frågar hur de ska göra för att komma in och titta på den klassiska arenan.

– När jag säger att det bara är att knalla in, att det är öppet, tror de knappt sina öron.

Fakta

Här finns löparbanorna i innerstan

Stockholms stadion, 400-metersbana. Upplyst och bemannad måndag–torsdag 17–20.

Zinkensdamms IP, 370-metersbana. Upplyst till 22 varje dag utom lördag då det är till 21. Löpare får dock inte vara ifred som på Stadion då det alltid spelas fotboll eller amerikansk fotboll.

Kristinebergs IP, 400-metersbana. Ingen belysning, banor i dåligt skick då IP:n har legat i malpåse.

Östermalms IP, 100-meters­raka. Upplyst till 22 varje dag utom lördag då det är till 21.