Inget ståhej när Sarah landar

Sarah Sjöström är van att flyga fram i bassängen. Snart landar hon i Sverige.
Sarah Sjöström är van att flyga fram i bassängen. Snart landar hon i Sverige.
Sarah Sjöström, världens bästa kvinnliga simmare, anländer till Arlanda den 13 augusti. I bagaget har hon tre VM-guld och ett silver.
– Vi från klubben ska ge henne blommor och en personlig present. Det får räcka, Sarah är inte mycket för ståhej, säger Cecilia Loqvist, verksamhetschef i Södertörns SS.

Cecilia Loqvist har all anledning att vara stolt och upprymd. Hon är verksamhetschef i Södertörns SS, simklubben som håller till i Haninge och Huddinge.

En viss Sarah Sjöström tävlar för Södertörn. Den fantastiska idrottaren har ägnat de senaste veckorna åt att ta tre guld och ett silver i VM i Budapest där hon utsågs till hela mästerskapets bästa kvinnliga simmare. På VM slog hon två världsrekord, och direkt därpå åkte hon till världscupen i Moskva och slog ytterligare två världsrekord, då i 25-metersbassäng.

– Jag var inte på plats under VM i Budapest utan följde henne slaviskt framför tv:n, säger Cecilia Loqvist. Det var helt fantastiskt!

Lugnt firande

Däremot kommer Loqvist och representanter från Södertörns SS att vara på plats på Arlanda på kvällen den 13 augusti för att ta emot sin guldklimp. De har med sig en blomsterkvast och några personliga presenter.

– Vi planerar inget stort firande. Sarah är inte mycket för ståhej.

Hoppas på 50 meter

Sarah Sjöström bor numera på Södermalm, men är mest förknippad med Haninge där hon bodde under många år.

Sjöström har med sina framgångar genererat en hel pr till Haninge kommun. Cecilia Loqvist hoppas att Sjöströms senaste framgångar ska resultera i en hall med 50-metersbassäng. I Torvalla simhall finns bara en 25-meters.

– En anläggning med fullstor bassäng skulle satta Haninge på kartan på riktigt. Behovet är stort och vi har många unga duktiga simmare som behöver träna i stor bassäng.

Inga löften

Mehmet Coksürer (MP) är ordförande i Haninges kultur- och fritidsnämnd. Han vill inte lova något.

– Förstudierna för en eventuell 50-metersbassäng är gjorda. Men ännu är inga beslut fattade.

Däremot kommer företrädare för kommunen att hylla Sarah Sjöström efter de senaste framgångarna.

– Ja, självklart ska vi på något sätt uppvakta och hylla henne, säger Coksürer.