Ståhl om monsterkastet: ”Nu vet alla att jag har det i mig”

Diskus Ståhl världsrekord Daniel kast
Övertrampet berövade Daniel Ståhl ett potentiellt rekordkast – men det blev seger ändå. (Arkivbild)
Daniel Ståhl från Viksjö tog säsongens andra seger i Diamond League under torsdagen, den här gången på hemmaplanen Stockholms stadion. Efter tävlingen kom lika mycket av snacket att handla om ett övertrampskast som själva segern i sig.
– Det var kanon det där kastet, säger Daniel Ståhl.

Järfällasonen Daniel Ståhl fann idrotten tidigt. Men i Viksjö, där han är född och uppvuxen, fanns inga bra träningsanläggningar för friidrott. Istället var det ishockeyn som gällde och han började som åttaåring i Järfälla HC. Där spelade han i fem år innan han la hockeyrören på hyllan, efter kortare sejourer i Sollentuna HC och AIK.

– Sen beslöt jag mig för att jag skulle satsa mer och mer på friidrotten, säger han.

Segern på hemmaplan smakar extra gott

Han gick som 16-åring med i Spårvägens friidrottsklubb, som han tävlar för än i dag. I kastgrenarna kulstötning och diskus gick han från klarhet till klarhet, och tog redan 2012 sin första SM-medalj: silver i diskus, med ett kast på 62 meter och 16 centimeter.

Under gårdagens Diamon League-tävling på Stockholms stadion var hans segerkast betydligt längre: 69,57.

– Det är alltid speciellt att tävla på Stadion. Att få vinna på hemmaplan, med polarna och familjen på läktarna, det var jättekul, säger Daniel Ståhl.

Superkastet ströks

Det var ändå inte kvällens längsta kast. När diskussen, vid ett annat försök, lämnade Daniels hand syntes direkt att det var något utöver det vanliga. Mätningen efteråt visade att det var runt 73 meter, vilket hade varit nytt personbästa och ett rejält kliv mot världsrekordet som ligger på 74 meter.

Men Daniel Ståhl trampade över – och kastet ströks.

– Jag tappade balansen lite. Men det var kanon det där kastet, det var det, säger han.

Känner du dig frustrerad att du trampade över?

– Nej. Nu har folket på Stadion och i TV-sofforna fått se att jag har det i mig. Jag får sikta på att vara kvar i ringen nästa gång också så blir det bra, säger han.

Kan ses på Stockholm Marathon

Härnäst väntar Stockholm Marathon för Daniel Ståhl – men inte som tävlande.

– Det är obligatoriskt inom Spårvägen att alla aktiva på hög nivå ställer upp som funktionärer, säger han.

Framför allt blickar dock Daniel Ståhl, som fortfarande bor kvar i Viksjö, mittemot golfbanan, fram mot VM i Doha i september.

– Jag siktar på guld. Så länge jag går vidare från kvalet och är frisk, skadefri, pigg och glad så finns det nog chans för det, säger han.