ANNONS

Stålman som inte kan leva utan burek

Kristijan Pesko bjuder på en mara. ”De kasten brukar rädda mig i situationer där jag behöver ta poäng snabbt”, säger han.
Kristijan Pesko bjuder på en mara. ”De kasten brukar rädda mig i situationer där jag behöver ta poäng snabbt”, säger han.
Kristijan Pesko kom till Sverige från Makedonien för sex år sedan och fann tröst i brottningen. Nu jagar han sitt andra SM-guld. I framtiden hägrar OS i blågula trikåer.

– Jag vill ge tillbaka, säger han.
ANNONS

Ljubisa Pesko har startat Botkyrka Wrestling Academy hemma i Fittja, äldsta sonen Kristijan Pesko tränar i samarbetsklubben Huddinge BK.

– Pappa tränar knattar, tanken är att de sedan ska komma hit och utvecklas vidare, säger Kristijan när vi träffas i Huddinge BK:s klubblokal i Flemingsberg.

Det är veckorna före Junior-SM i Hästveda där 17-åringen som förstaårsjunior kommer att ställas mot tre-fyra år äldre killar.

– Det blir tufft, men jag är svensk ungdomsmästare, har två SM-brons och är regerande makedonsk mästare. Varför ska jag backa eller bli rädd för någon? säger han.

Kristijan lämnade hemlandet Makedonien för Fittja för sex år sedan. Mamma Biljana, kompisarna och språket blev kvar.

– Redan första dagen jag började brottas blev jag fast. Brottningen tröstade mig på något sätt, säger Kristijan.

Han hängde även på ”Burek” hem-ma i Fittja, butiken som serverar maträtten med samma namn, pajliknande, gjord av tunn filodeg och fylld med kött, ost eller köttfärs.

– Jag kan inte leva utan burek. Det är jättegott och något jag växt upp med. Jag brukar käka där, särskilt i början när vi just kommit hit, kändes det som att jag var hemma, lite som lilla Makedonien.

Krocken var brutal. Sverige är mer modernt, tycker Kristijan. Det är tyst, nere på Balkan är det mycket mer prat, här säger man bara det man behöver säga.

ANNONS

Nu börjar han vänja sig och gillar det lågmälda.

– När jag åker dit ner på sommarlovet till exempel, känner jag mig som en främling.

Kristijans pappa Ljubisa var en av världens bästa brottare, deltog i VM och EM och tog massor av medaljer, men inget guld.

– Jag har ett mål, att bli bättre än han var, säger Kristijan.

17-åringen representerar liksom sin pappa en gång, Makedoniens landslag.

– Jag funderade på att byta till Sverige, men sen kom jag fram till att fortsätta ett tag. Säg att jag vinner SM, då skickar Sverige den som kom tvåa, ifall vi möts i final så har jag redan vunnit över min motståndare, haha.

Fast någon gång vill han representera blågult.

– Jag vill ge tillbaka, till mina tränare och mina lagkamrater, säger Kristijan.

Brottningen har gett honom allt i livet.

– Jag är mycket mera självsäker, och den hjälper mig i skolan eftersom jag är van att träna i stället för att slösa bort tiden på annat. När jag är borta från klubben blir allt tråkigt, brottningen gör mig lycklig, säger Kristijan Pesko.

Jag brukar käka där, särskilt i början när vi just kommit hit.Om butiken i Fittja som säljer favoriträtten burek

Fakta

Kristijan gillar sina brottartrikåer

Namn: Kristijan Pesko.

Ålder: 17 år.

Bor: Fittja.

Sysselsättning: Går i tvåan på teknisk linje, Cybergymnasiet.

Klubb: Huddinge Brottarklubb.

Aktuell: Vann USM ifjol, debuterar i JSM i Hästveda i mars.

Om att bära tajta trikåer: ”Det är skönt, det känns som att man inte har något på sig. Jag känner mig starkare, som Stålmannen”.

ANNONS