ANNONS

Stämplad som lat – blev nyckelspelare

Ett tag var Jakob Strömgren osäker på om han skulle fortsätta med ishockeyn. Nu är han en viktig back i SHC i division 1.
Ett tag var Jakob Strömgren osäker på om han skulle fortsätta med ishockeyn. Nu är han en viktig back i SHC i division 1.
Jakob Strömgren fick härom året ett oförtjänt rykte om sig att vara träningsovillig, men blommade i vintras ut till SHC:s nyckelspelare.

– Han förstod vilket jobb som krävs, säger tränaren Mikael Erdtman.
ANNONS

Om en dryg vecka ska Sollentuna HC ta sig an östra hockeyettan. Nykomlingarna inleder mot Hammarby på bortais. Därefter väntar mindre namnkunnigt, men väl så tufft, motstånd.

– Inspirerande, säger tränaren Mikael Erdtman.

Förra säsongen lyfte SHC från en beskedlig division 2-nivå till att i kvalserien till hockeyettan lugga Värmdö, Tumba, Nynäshamn och Bålsta på framgång. Långt in i avgörande kvalmatchen mot Vallentuna hade SHC kvalsegern i handen. VBK vände, vann och SHC fick invänta besked om andraplatsen räckte. Vilket den gjorde.

Nyckeln till fjolårets resa var, enligt ”Ärtan” Erdtman, att han och tränarkollegan Per Eklund fick utveckla killar med rätt attityd till att jobba. Som sitt bästa exempel nämner han backen Jakob Strömgren.

– Han föregicks av ett rykte av att vara träningsovillig, men gjorde en fantastisk säsong. Han var defensivt ovärderlig för oss, säger Erdtman.

Ryktet som träningsovillig, blir Jakob irriterad över, och förklarar att en förkylning hade påverkat en stor del av säsongen dessförinnan, i Väsby 2013/14.

– Jag hade svårt att återhämta mig från den, kunde inte ge mitt max och blev besviken på mig själv. Jag tappade gnistan och var osäker på om jag skulle fortsätta när Väsby påbörjade fysträningen inför nästa säsong.

Eftersom han funderade och inte tränade, fick Jakob lämna Väsby den sommaren.

– Jag tror jag hade högst träningsnärvaro av alla i Sollentuna förra året. Jag tränade även på lediga dagar, säger Jakob.

ANNONS

– Det gick bra från början och jag fick allt mer självförtroende.

Saknade han något var det samma dos istid offensivt. Han anser sig ha ett slagskott som i power play ska resultera i mål eller åtminstone assistpoäng.

– Eftersom jag har lite erfarenhet av division 1-spel kanske jag får det, för jag tycker mig ha offensiva kvalitéer också.

Verkligheten är ändå att Sollentunalaget till stor del får sätta hårt jobb och defensiv disciplin i främsta rummet också i vinter.

– Vi ska vara tajta och bjuda på så lite som möjligt. Vara smarta, säger Ärtan.

– Som i fjol behöver vi ställa upp i egen zon, tillåta motståndarna att ha puck utan att vi blir för aggressiva. Nykomlingar är alltid underdogs, så visst kommer det att märkas att vi är det, säger Jakob.

På grund av avancemanget har laget förlorat flera spelare med erfarenhet, killar som inte ville eller kunde satsa lite mer. Jakob anar att bristen på rutin blir mer tydligt mot seriens topplag än mot de lag SHC lär strida med på undre halvan.

– De flesta av oss vill vidare upp i seriesystemet och det ska märkas att vi är hungriga när vi möter lag på undre halvan, säger Jakob Strömgren.

Fakta

Storebror lirar i Väsby Hockey

Namn: Jakob Strömgren.

Ålder: 22.

Bor: Täby.

Moderklubb: Vallentuna BK.

Position: Back.

Andra klubbar: Järfälla och Väsby, men han spelade tre juniorsäsonger i Sollentuna.

Poäng i division 2: 8 assist.

Värt att veta: I Väsby spelar Jakobs bror, två år äldre Jonathan Strömgren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.