Starten har gått för Lidingöloppshelgen

Högtidshelg för de som älskar att ta sig fram i terrängen. (Arkivbild).
Högtidshelg för de som älskar att ta sig fram i terrängen. (Arkivbild).
Idag fredag gick startskottet för Lidingöloppshelgen som pågår i dagarna tre.
Huvudloppet över 30 kilometer avgörs som vanligt på lördag, men de som inte vill eller orkar springa så långt har flera alternativ.

I detta nu avgörs Lidingö skolstafett för årskurserna 4-9 samt Lidingöloppet för juniorer och veteraner. Därmed är Lidingöloppshelgen igång.

Detta gigantiska arrangemang som startade 1965 har vuxit genom åren och innehåller nu totalt tio olika lopp fredag, lördag och söndag.

Fredagen har också följande på programmet: Lidingö På Gång där man i valfri takt promenerar på banor som är 4 eller 10 kilometer långa. LidingöRuset är öppet för de som har någon form av funktionsnedsättning, deltagarna kan välja mellan distanserna 1,7 och 4 kilometer. Lidingörullet över 2 kilometer är för de som har rullande hjälpmedel.

”Vassaste startfältet någonsin”

Huvudloppet över 30 kilometer, världens största terränglopp, avgörs som vanligt på lördagen. Samma dag går 15-kilometersloppet.

– Det kommer att bli ett högintressant lopp. Inte minst på damsidan där vi har det vassaste startfältet någonsin, säger Jessica Falkman, elitansvarig Lidingöloppet, i ett pressmeddelande.

Den svenska mästaren i maraton , Mikaela Larsson från Spårvägen, startar. Traildrottningen Ida Nilsson var tvåa 2015 och finns nu på startlinjen igen, liksom fjolårssegrarinnan Maria Larsson från Örgryte IS och Annelie Johansson, Hälle IF, som vann 2015.

På lördag går även 15-kilometersloppet.

Pengar till Cancerfonden

Lidingöloppshelgen avslutas på söndag med tre lopp. Lilla Lidingöloppet är för barn och ungdomar i åldrarna 7-15 år och sträckorna varierar från 1,7-6 kilometer. Alla som kommer i mål får medalj. Knatteloppet är för barn upp till 6 år och här tas inga tider. Efter 1,7 kilometer får de barn som passerar mållinjen medalj.

Det allra sista loppet är Rosa Bandet (före detta Lidingö Tjejlopp) över 10 kilometer. Här går hela eller delar av anmälningsavgifterna till Cancerfonden beroende på vilken klass man anmält sig till.