Nära 3 000 starter i 30:e SAYO på Sollentunavallen i helgen

Sayo 2019 SOllentunavallen
Spårvägens Moa Hjelmer är en av de etablerade namnen i årets SAYO. Turebergs Ayla Hallberg Hossain, 12, tillhör kategorin framtidslöften.
Fredag till söndag är det dags för årets SAYO på Sollentunavallen och Edsbergs sportfält. Antalet starter ökar med 3–400 berättar Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs FK.

– Ja, vi är uppe i nästan 2 800 starter just nu och det kan bli några till. Startfälten börjar bli fulla, men några efteranmälningar kan det bli, säger Thomas

Thomas Waldetoft

Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs FK. Foto: Åsa Sommarström

SAYO, Sollentuna Athletic Youth Open, avgörs i år för 30:e gången och börjar vid 17 på fredagen med seniorer och några äldre ungdomsklasser.

”Det här är vår hemmatävling”

Därefter är det full rulle lördag och söndag med allt från 10-åringar till seniorer. Det mesta sker på Sollentunavallen, men kastgrenarna för ungdomar upp till 17 år avgörs på Edsbergs sportfält.

Turebergs FK står för omkring 500 av starterna, berättar Thomas Waldetoft.

– Ja, det här är vår hemmatävling, ett gyllene tillfälle för våra ungdomar att få tävla på hemmaplan.

Hur många funktionärer måste ni ordna fram?

– 120 per dag. Och det är tufft, särskilt nu när en del tar långhelg, men vi har lyckats samla funktionärer så det räcker.

Brukar det komma mycket publik?

– Nja, det här är ingen publiktävling så som Sollentuna GP den 18 juni. Här blir det mest klubbfolk och pappor, mammor och far- och morföräldrar. Men sammantaget blir det ändå  mycket folk på Sollentunavallen.

– Och helt stjärnfritt är det inte. Till exempel är Moa Hjelmer anmäld på 100 och 200 meter och Irene Ekelund på 200 meter och längd, säger Thomas Waldetoft.

12-åriga Ayla ska mäta sig med 17-åringar

Till start kommer också givetvis Turebergs egen stjärna på ungdomsnivå, 12-åriga Ayla Hallberg Hossain.

Hon tävlar i 60 meter, 60 meter häck, 200 meter, höjdhopp och längdhopp i sin egen åldersklass F13. Därutöver ska hon mäta sig med äldre tjejer i 80 meter (F14) och i 100 meter och 200 meter (F17).