ANNONS

Stefan stannade i Kista

Kista Jujutsus chefsinstruktör Stefan Forsman har nyligen hedrats med rödsvart bälte, sjätte dan. ”Jag fastnade för mångfalden, alla sorters människor tränar ju-jutsu. Sen har jag alltid tyckt om att träna tills jag är jättetrött och det blir man”, säger han.
Kista Jujutsus chefsinstruktör Stefan Forsman har nyligen hedrats med rödsvart bälte, sjätte dan. ”Jag fastnade för mångfalden, alla sorters människor tränar ju-jutsu. Sen har jag alltid tyckt om att träna tills jag är jättetrött och det blir man”, säger han.
Stefan Forsman kom som nybörjare till Kista ju-jutsukubb för 25 år sedan. I dag är han en av Sveriges högst graderade och har utbildat skådespelarna i Irene Huss-filmerna i japanska grepp- och självförsvarstekniker.
ANNONS

Tusentals barn har passerat genom Kista jujutsuklubbs dörröppning på Sibeliusgången i Akalla sedan starten 1990.

En av de första eleverna var Stefan Forsman.

I dag är det han som driver klubben.

Nyligen blev han graderad till rödsvart bälte (högre än svart) 6:e dan av Svenska ju-jutsuförbundet, som sjunde person genom tiderna.

– Femte dan är den sista tekniska graderingen, allt däröver är lite som: ”Herregud vad bra du har jobbat i din idrott”. Det är en liten ära, det visar att man gör något som uppskattas, säger Stefan när vi träffas i Akalla by dit han tagit med sig en ”kastdocka”, träningskamraten Sebastian Samuelsson för att visa några tekniker.

Barfota iklädda ju-jutsu kai:s traditionella träningsdräkter traskar de ut på Akalla gårds bollplan.

– Vi klafsar nog på varandra rätt så ordentligt, men man anpassar ju sig beroende på vem man tränar med. Det är en ganska liten idrott som riktar sig till en väldigt bred publik. Det tycker jag är en styrka med ju-jutsun, säger Stefan.

Den yngsta medlemmen i Kista ju-jutsuklubb är 9, den äldsta är kring 55.

– 70-plussare, som jag tränar i en Lidingöklubb, kör inte samma hårda kast som vi, de tränar andra tekniker som passar deras kroppar bättre, säger Stefan.

ANNONS

– Den här tekniken är ganska trevlig, den heter kuzure kote gaeshi, säger han och låser Sebastians högerarm i ett skruvstäd.

Det ser ut som ett polisgrepp?

– Helt riktigt. Det här är grunden till de polisgrepp som utvecklades på 1970-talet. Sen har tekniken förändrats inom polisen som anpassat den till sina behov, medan vi som idrott har utvecklat den åt vårt håll.

Fast det som polisen gör är ju fortfarande en form av ju-jutsu. Vi människor har bara två armar och två ben. Det finns inte så många sätt att låsa fast på, menar Stefan.

– Den fasthållning som jag tror att polisen helst vill använda är att lägga ner den misstänkte med armen så här, säger Stefan och lägger Sebastian på mage i gräset, låser hans vänsterarm rakt ut och sätter knät i axeln på honom.

De flesta som söker sig till Kista ju-jutsu gör det för att lära sig självförsvar.

– Folk vill veta hur gör man om man blir angripen, säger Stefan.

Därför tränas det i dojon mycket på de effektiva greppteknikerna i arm, lite mindre på kast.

Slag och sparkar får barn under 14 år inte lära sig. Det får däremot vuxna för att kunna försvara sig i lägen där man ställs mot två angripare eller för att ta sig loss om man sitter fast.

Ju-jutsun har öppnat en massa dörrar för Stefan som bland annat har arbetat som ju- jutsu-koordinator under inspelningarna av Irene Huss-filmerna.

– För egen del tränar jag mest för att det är så himla kul att gnugga folk i ansiktet ett par gånger i veckan. Det är en skön gemenskap i klubben som jag inte har hittat någon annanstans. Det kan ha med närheten att göra, man tränar tillsammans, man svettas tillsammans, man kommer varandra fysiskt nära, säger Stefan Forsman.

Angela Kovacs som spelar kriminalpolisen Irene Huss.

Fakta

De japanska samurajernas sport

Ju-jutsun kommer från Japan och var samurajernas sätt att slåss när de inte ville använda sitt svärd. Om en bonde inte hälsade tillräckligt djupt kunde han få nacken avvriden.

Kom till Sverige 1908 och är i dag inriktad på självförsvar.

Rött bälte är högst, rödsvart näst högst och därefter svart.

Kista Ju-jutsuklubb har i dag omkring 40 aktiva från 9–55 år.

Klubben fyller 25 i år, vilket kommer att firas med öppet hus och ett träningsläger för aktiva från andra svenska klubbar.

Fakta

Medverkade i Irene Huss-filmerna

Namn: Stefan Forsman.

Ålder: 40 år.

Bor: Åkersberga, uppväxt i Husby.

Familj: Sambon Annelie Brandt och spanieln Kano.

Yrke: Idrottslärare.

Aktuell: Huvudinstruktör i Kista Ju-jutsu klubb. Uppdraderades nyligen till röd-svart bälte, 6:e dan, en hedersbetygelse för betydande insatser för sporten.

Kuriosa: Har varit med som ju- jutsukoordinator i filmerna om kriminalpolisen Irene Huss.