ANNONS

Larm om stenhårt träningsklimat och vikthets för unga konståkare

konståkning
Sex unga konståkningstalanger har brutit med klubben under de senaste åren. De vittnar om ett stenhårt träningsklimat.
Osund vikthets och ett stenhårt träningsklimat uppges ha fått flera unga konståkare att lämna en av de större konståkningsklubbarna i Stockholmsområdet. Nyligen anmäldes klubben av föräldrar till en 15-årig konståkare för ”oegentligheter i den psykosociala träningsmiljön”, skriver Dagens Nyheter.
ANNONS

Tidningen har varit i kontakt med sex unga konståkare som brutit med klubben de senaste åren, och de vittnar om utskällningar, press att träna trots medicinsk avrådan och hårda påtryckningar för att inte gå upp i vikt.

Måste rapportera vikt

Den 15-åriga åkaren uppger att hon varje fredag förväntades skicka meddelande till sin tränare om vad hon vägde för tillfället.

– Till slut blev det så att ett och ett halvt dygn innan vägning så åt jag inget, säger hon till Dagens Nyheter.

En annan åkare, som har A-landslagsmeriter, berättar om den stenhårda kritik och psykiska press hon utsattes för under tiden i klubben.

– Jag var alltid rädd för att göra fel och om jag ställde en fråga eller inte förstod kunde tränaren skälla på mig. Det fick mig att känna mig dum och dåligt som person.

Har anmält förhållandena

I förra helgen lämnade 15-åringens föräldrar in en anmälan om förhållandena till klubben och till konståkningsförbundet.

”Det som vi anser är extra allvarligt är att ett flertal familjer innan oss gjort anmälningar kring samma frågor (…), utan någon märkbar åtgärd vidtagits”, skriver de.

Klubbens ordförande avböjer, enligt DN, att kommentera anklagelserna, och tränaren befinner sig utomlands och uppger sig via sms inte ha ”möjlighet att svara på frågor”. Mitt i söker en kommentar från klubben.

”Toppen av ett isberg”

Peter Nordahl, ordförande i Stockholms konståkningsförbund, säger till DN att problemet är större än en enskild klubb och tränare, och handlar om maktstrukturen inom svensk konståkning.

ANNONS

– Det är bara toppen av ett isberg.