Stenmark på oprövad mark

Sist av alla skrider Cecilia Ehrling och Ingemar Stenmark ut på röda mattan när årets deltagare i Let´s Dance presenterades.
Sist av alla skrider Cecilia Ehrling och Ingemar Stenmark ut på röda mattan när årets deltagare i Let´s Dance presenterades.
Som en av tidernas största idrottsprofiler är han känd för sin fysik, men i dansskor har Ingemar Stenmark tvingats bekanta sig med en ny muskelgrupp.

– Det är för att jag tjatar om att han ska ”visa vristen”, säger Ingemars danspartner Cecilia Ehrling.

Den 27 februari 1980 tog Ingemar Stenmark sin 47:e av totalt 86 världscupsegrar i Waterville Valley i USA. Nu 35 år senare beträder killen som satte Tärnaby på Sverigekartan ett annat glatt underlag – dansgolvet.

Det är inget snack om att den forne utförsåkaren är årets clou i TV4:s danstävling Let’s Dance. Övriga åtta kändisar var redan presenterade och intervjuade när programledarna Jessica Almenäs och David Hellenuis vid en pressträff presenterade det sista paret – Ingemar Stenmark och partnern Cecilia Ehrling – som dansade ut på den röda mattan.

Han har ett helt eget kapitel i svensk idrottshistoria. För de som var unga, medelålders och äldre var Ingemar Stenmark en följetong som trollband de allra flesta från mitten av 1970-talet till 1989.

Vi bar med stolthet den klassiska Stenmarksmössan, nynnade alpina landslagets hit ”De ä bar å åk”, hade lärare som ställde in lektioner när det var dags för sista åket och arbetskamrater som smet ifrån när han stod redo uppe i startkuren.

Ingemar var fåordig, lite svår, men framför allt fenomenal. Det spelade ingen roll att italienare och killar från de andra alpländerna stred sig tokiga, att USA hade Mahre-bröderna eller att FIS-pamparna gjorde om reglerna för att försöka hejda svenskens dominans. Vinnaren hette i alla fall Ingemar Stenmark.

2011 vann Ingemar SVT:s styrkeprov Mästarnas mästare. Nu hägrar en ny titel.

– Jag gör mitt bästa, så får vi se hur långt det går, säger han och det känns som förr.

På Grand Hotel-scenen avslöjade Cecilia Ehrling, i viss triumf, att 3–6 timmars daglig träning den senaste månaden givit danspartnern träningsvärk.

– Jo, jag har träningsvärk. Under fötterna, bekräftade Ingemar.

Man kan föreställa sig att med fötterna nerkilade i styva pjäxor var rullande fotblad och häl- och tåmotorik, som Tony Erwing och övriga i juryn synar, aldrig prioriterade under träning.

Vad är då dansens motsvarighet till ”klassisk innerskida”, skidåkningens gissel?

– Mycket, svarar Ingemar snabbt. Man kan snubbla och halka. Det har hänt, men ingen allvarlig grej hittills.

Svårigheten är att få ihop stegen med att koordinera armarna och övriga kroppen, säger han. Och antagandet att han – en skidkonstnär mellan trångt satta slalomkäppar – skulle ha rytm och taktkänsla, avfärdar han.

– Jag trodde det. Men dans är något annat, säger Ingemar Stenmark.

Hans erfarenhet av styrdans är minimal. Han minns att han i sjunde klass hade ett par danslektioner på gympan. Om det var polka, snoa eller schottis är oklart.

Så nu återstår det bara för tv-tittarna att avgöra huruvida Cecilia kommer att ha en svensk Travolta-, Patrick Swayze- eller Fred Astaire-kopia med sig ut på dansgolvet de närmaste fredagarna.

Fakta

Har 86 segrar i världscupen

Namn: Ingemar Stenmark.

Ålder: 58 år.

Bor: Vaxholm.

Familj: Sambon Tarja Olli och döttrarna Nathalie och Iza.

Meriter: Två OS-guld och ett OS-brons. Tre VM-guld och ett VM-silver. 86 vinster i världscupen. Har i olika omröstningar stridit med Björn Borg om att vara Sveriges bästa idrottsman genom tiderna.

Aktuell: Som en av deltagarna i årets upplaga av Let’s Dance i TV4.