Stipendium hjälper Samuel i satsningen mot OS i Tokyo

Samuel Törnqvist
Samuel Törnqvist simmade tidigare i Väsby SS, men tävlar numera för Täby Sim.
Samuel Törnqvist tog fyra guld i JSM i somras och har bjudits in till seniorlandslagets satsning mot OS i Tokyo 2020. Nu får den 18-årige simtalangen från Viby Sollentuna kommuns pris till unga idrottare, på 20 000 kronor.

– Det här hjälper mig att förverkliga mina drömmar, säger Samuel Törnqvist.

Totalt delar kommunen ut 130 000 kronor i stipendier och utmärkelser inom kultur- och fritidsområdet. Priset till unga idrottare går alltså till Samuel Törnqvist.

Han tog sju medaljer i JSM i somras, varav fyra guld, och har redan simmat i juniorlandslaget i tre år. Nu har han dessutom fått en inbjudan att representera seniorlandslaget i deras satsning på OS i Tokyo 2020. På senaste NM simmade Törnqvist 200 meter medley på 1:59, 66 – den snabbaste tiden någonsin av en svensk 18-åring. Stipendiet ska användas till att studera och fortsätta utvecklas inom simningen i USA.

– Skolan jag har haft kontakt med är Auburn University som ligger i Alabama. De har ett samarbete mellan coacher och idrottare vilket är ett måste för att bli en av världens bästa simmare och ta sig till OS. Många OS-medaljörer kommer från den här skolan, säger han.

Ytterligare en mängd priser och stipendier delas ut av kommunen. Två av dem, utöver Samuel Törnqvists, har idrottsanknytning.

Det ena – premium till initiativtagare – går till Nicholas Roman, lagledare inom Sollentuna Fotbollsklubb. Han har startat och organiserat lag- och välgörenhetseventet ”Spring för Livet”, ett annorlunda sätt att få ihop pengar till lagkassan. Varje spelare ordnar personliga sponsorer som betalar en viss summa för varje 400-metersvarv de kan springa under en timme. Av intäkterna skänks 20 procent till välgörenhet vilket i år gav 132 511 kronor till Barncancerfonden.

Det andra – stipendium till föreningsledare – går till Josefin Sjövall som arbetar i Turebergs simklubb med att bredda föreningens verksamhet. Hon stöttar klubbens yngre tränare i deras ledarskap, tränar flera grupper själv och sköter en hel del av klubbens administration.