Stjärnorna från Dalen ska ta Sverige till EM

Farhiya Abdi.
Farhiya Abdi har gjort 111 landskamper (som junior och senior) men aldrig förr på Hovet.
Sveriges basketdamer leder sin EM-kvalgrupp efter en inledning med två raka segrar. Två tjejer från Enskededalen – Amanda Zahui och Farhiya Abdi – är tongivande i laget. På onsdag får de visa upp sig hemma i Stockholm då Sverige tar emot Kroatien på Hovet.

– Så fort de berättade för mig blev jag överdrivet hypad. Jag växte upp i Dalen bara ett stenkast därifrån så hela familjen kan promenera dit, säger Amanda Zahui till Basketförbundets hemsida.

Amanda Zahui

Amanda Zahui i Minnesotas tröja, där hon spelade collegebasket innan hon fick kontrakt i WNBA. I de två första kvalmatcherna snittade Amanda 18,5 poäng och 16,5 returer. Hon leder dessutom returligan och ligger tvåa i poängligan i EuroLeage.

Den 24-åriga centern, med Polisen som moderklubb, är proffs i både Tjeckien och USA. I WNBA spelar hon för New York Liberty som spelar sina hemmamatcher i världens kanske mest kända basketarena Madison Square Garden. Ändå är hon exalterad över att få spela för landslaget på Hovet.

”Vi leder vägen nu”

Amanda Zahui minns hur hon som liten gick till Solnahallen och Fryshuset för att titta på Damligan och tyckte att det var stort. Nu får dagens ungdomar möjlighet att se svenska landslaget inför rekordpublik på Hovet.

– Det kommer definitivt att sitta framtida landslagsspelare på läktaren och studera. Vi leder vägen nu, som andra ledde vägen för oss, säger Amanda Zahui.

Basket non-stop slet på kroppen

Den andra landslagsstjärnan från Enskededalen, 25-åriga Farhiya Abdi, började spela basket i KFUM Söder. Efter SM-guld med 08 Stockholm blev hon proffs i Tjeckien innan hon draftades av Los Angeles Sparks i WNBA.

Därefter har hon i flera år spelat i USA på sommaren och i olika europeiska ligor på vintern, plus landslagsspel. Basket så gott som non-stop har slitit på kroppen så pass att Farhiya Abdi har valt att ta paus – åtminstone tillfälligt – från WNBA.

– Det är tufft. Man tänker inte på det när man spelar, men i slutet av säsongen känner ,man i kroppen att man inte orkar, säger Farhia Abdi till Basketförbundets hemsida.

Match på Hovet på onsdag kväll

I dag spelar hon för Wisla Krakow i Polen och Farhiya betonar att hon fortfarande älskar basket – och precis som Amanda Zahui ser hon extra mycket fram emot att få spela med landslaget på Hovet.

– Vi trodde aldrig någonsin att vi skulle spela på Hovet, det fanns inte på kartan förut, säger hon.

Sverige har inlett EM-kvalet med att besegra Kroatien borta och Makedonien hemma.

Närmast väntar det fjärde laget i kvalgruppen, Italien, i Borås på lördag. Därefter är det dags för Kroatien på Hovet på onsdag. Klockan 18.30 är det uppkast.