Stjärnornas bästa tips i Vasaloppet

Laila Kveli får en segerkyss efter att ha varit snabbaste kvinna över mållinjen i Vasaloppet.
Laila Kveli får en segerkyss efter att ha varit snabbaste kvinna över mållinjen i Vasaloppet.
Sundbyberg invaderades av Vasaloppsvinnare i förra veckan.

Anders Aukland, Laila Kveli, Jerry Ahrlin och Jens Eriksson passade på att ge sina bästa tips inför världens största skidlopp.

Fler än var fjärde Vasaloppsåkare är från Stockholms län. Dessutom har Sundbyberg en av länets bästa skidklubbar. Ändå hör det inte till vanligheterna att en vinnare i världens största skidtävling spatserar in på ett gym på Landsvägen.

Men det var precis vad som hände förra tisdagen. OS-guldmedaljören och Vasaloppsvinnaren Anders Aukland, Norge, ville stilla sitt träningssug i den snöfria staden.

– Jag har varit i Stockholm tidigare men aldrig i Sundbyberg. Vi är ju här på dagstur men jag slängde mig in på Sats och fick en timmes styrketräning. Det var lite tidigt på morgonen men det var grejt att få en genomkörare.

Han ingår i Team Centric, ett av världens bästa långloppslag. I samma lag finns också hans bror Jörgen Aukland som vann Vasaloppet i år, Laila Kveli som vann damklassen, Jens Eriksson som blev femma i Vasaloppet i år samt Jerry Ahrlin som vunnit långloppscupen och dessutom har två andraplatser och två tredjeplatser i Vasaloppet.

Eftersom sponsorns svenska huvudkontor ligger i Sundbyberg hamnade skidstjärnorna också här. Lika vilsna som vissa lokaltidningsjournalister.

– Jag tror aldrig jag har varit i Sundbyberg tidigare, säger Laila Kveli.

– Jo, vi har nog åkt igenom här en gång, säger hennes man Jerry Ahrlin.

– Ja, just det, när vi letade efter ett hotell i Bromma.

Hon varnar dem som ska åka Vasaloppet för första gången att ta det för lättvindigt.

– Vasaloppet är inte så platt som många säger. Jag fick en chock i första backen. Det är bra att ha några långa turer i toppen och att du tränar på att staka så att du kan flyta på den tekniken. Det är tufft om du måste kämpa i nio mil.

Anders Aukland har ett framgångsrecept som fungerar.

– Träning är en färskvara men det är aldrig för sent att börja. Om du känner att du är i dålig form så blir det bättre om du tränar, men du måste göra en större insats än den du gör nu för att få framgången.

Vilket är ditt tips till Vasaloppsåkarna?

Anders Aukland, 41, Vasaloppsvinnare:

– Träning funkar – åk så mycket skidor som möjligt. Har du inte tillgång till snö så är rullskidor jättebra.
Laila Kveli, 26, Vasaloppsvinnare:

– Stressa inte vid kontrollerna, det är viktigt att dricka och få i sig energi, det är ingen kul upplevelse att gå halvtom.
Jens Eriksson, 26, Vasaloppsfemma:

– Åk några pass på två timmar eller mer. Blanda in styrketräning – skidåkning är mycket överkroppsstyrka.”
Jerry Ahrlin, 35 år, Vasaloppstvåa:

– Många vill gena sig till framgång och lägger mest fokus på utrustning. Men du måste träna om du ska åka fort och ha kul.”