OS i Stockholm ger flera nya vinterarenor

André Myhrer i Hammarbybacken.
André Myhrer i Hammarbybacken.
Stockholms stad vill använda Globen, Friends Arena, Tele2 Arena, Stadion och flera andra befintliga arenor vid ett vinter-OS 2026. Men tredjedel av anläggningarna behöver byggas. Däribland en anläggning för längdskidåkning.

Om Stockholm får vinter-OS och paralympics 2026 kommer Friends Arena i Solna att ha invigning och avslutning. Det avslöjade Stockholms stad i dag när man presenterade sin OS-utredning.

Återanvändning

Jesper Ackinger, ansvarig för utredningen, finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och idrottsborgarrådet Emila Bjuggren (S) tycker att Stockholms stad har ”bra förutsättningar” att arrangera mästerskapet. Flera befintliga arenor är möjliga att använda om OS kommer till stan.

Stadion gör comeback

Stockholms stadion som var värd för sommar-OS 1912 gör comeback i det finaste finrummet och ska användas för Aerials och Big Air.

Ishockey i Globen

Globen och Tele2 Arena får arrangera tävlingarna ishockey, shorttrack, konståkning och kälkhockey.
Hammarbybacken tar hand om halfpipebob, rodel, skeleton, parallellslalom och nationstävling. Flottsbrobacken blir arena för puckelpist.

OS-byn i Årsta

Årstafältet föreslås rymma OS-byn.
– Bostäderna som byggs där kommer i så fall att användas som bostäder även efter mästerskapet, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Skidanläggning

Men det behövs alltså även investeras i nya anläggningar.
I Hamra eller Rudan planeras en arena för längdskidor och skidskytte.
– Stockholm har ju länge varit det distrikt som har flest deltagare i Vasaloppet så en skidanläggning är något som är väldigt efterlängtat, säger Emilia Bjuggren.

Ytterligare ishall i Gubbängen

Tanken är att Gubbängens IP tar hand om tävlingarna i speedskating, curling och rullstolscurling. För det ska vara möjligt behövs ytterligare en ishall vid sidan om den redan planerade bandyhallen.
– Det kommer i så fall att bli ett centra för issport, säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Beslut före sommaren

Dessutom behöver både Hammarbybacken och Flottsbrobacken tillfälliga påbyggnader för att hålla måttet.
Före sommaren måste Stockholms kommunfullmäktige ta ställning till om man ska ansöka om att få arrangera vinter-OS 2026.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om Stockholms möjligheter att arrangera OS 2026.