ANNONS

Stockholm kräver inte koll av sexbrottsdömda

Ung hockeyspelare på träning.
Ung hockeyspelare på träning.
Stockholms stad ändrar bidragsreglerna för idrottsföreningar. Men kräver inte att klubbarna ska kolla om ledarna har dömts för sexbrott.
”Väldigt svårt att genomföra”, skriver idrottsnämndens ordförande Alexander Lindholm (S).
ANNONS

Endast en tredjedel av Stockholms största idrottsföreningar kräver att alla barn- och ungdomsledare styrker att de inte har dömts för sexualbrott. Det visade Lokaltidningen Mitt i:s granskning i höstas.

Resultatet upprörde oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L). Hon krävde att kommunen skulle stoppa bidrag till klubbar som inte begärde registerutdrag av sina ledare.

Men när idrottsförvaltningen nu presenterar ett förslag på ändrade bidragsregler för idrottsföreningar finns ett sådant krav inte med.

”Väldigt svårt att genomföra”

Idrottsnämndens ordförande Alexander Lindholm (S) skriver i ett mejl ”att ställa krav från kommunen på registerutdrag för alla föräldrar som någon gång hjälpt till på en träning skulle vara väldigt svårt att genomföra rent praktiskt.”

Lotta Edholm är förvånad. Hon säger att ”diskussionen har funnits i ett par år” men att Socialdemokraterna inte har ”reagerat över huvud taget”.

– Jag tror kanske att man har lyssnat lite för mycket på de idrottsorganisationer som tycker att det här är besvärligt. Men många föreningar gör ju redan de här kontrollerna och då kan man väl lära sig av dem? Vi politiker måste göra allt vi kan för att skydda barn mot övergrepp, säger Lotta Edholm.

Bidrag kan dras tillbaka

Alexander Lindholm betonar att idrottsföreningarna redan i dag är skyldiga att trygga säkerheten för sina barn för att få bidrag av staden.

”Uppdagas det kränkningar av några som helst slag kan bidraget dras tillbaka”, skriver han.

”Pedofiler finns där ungdomar finns”

På tisdag beslutar idrottsnämnden om förslaget till nya bidragsregler för föreningar. Liberalerna kommer att föreslå att reglerna kompletteras med ett krav på att idrottsföreningarna kollar om ledare har dömts för sexualbrott. Lotta Edholm tycker att klubbarna ska ta efter skolorna.

– Vi vet att pedofiler söker sig till miljöer där ungdomar finns. Vi har en rigorös kontroll i skolans värld. Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara bättre i idrottsvärlden och därför behövs kontroll där också, säger Lotta Edholm.

Fakta

Så säger lagen

Sedan den 1 januari 2001 ska personer som erbjuds arbete inom förskola, skola och annan barnomsorg visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Utdraget visar i fall personen har dömts för sexualbrott och barnpornografibrott samt mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Sedan 18 december 2013 har även idrottsföreningar möjlighet att begära begränsat utdrag ur belastningsregistret av personer som ska arbeta med barn.

ANNONS