ANNONS

Stockholm Ladies igång på Näsbyparks TK

Kenneth Bergbom, Näsbypark TK
Kenneth Bergbom vid centercourten. I bakgrunden syns danska kvalspela Sofia Nami Samavati.
Många har höstlov, men hos Näsbyparks Tennisklubb är det i stället full rulle hela veckan. I dag inleddes huvudturneringens första omgång i 15 000-dollarsturneringen Stockholm Ladies. Senare i veckan blir det högklassig ungdomstennis med både Masters-slutspel och finalen av Sofias Cup.
ANNONS

– Att ha tre turneringar samtidigt är väldigt kul. Det blir verkligen en  tennismiljö här. 14-åringarna i Masters-slutspelet kan inspireras av tjejerna i Stockholm Ladies och på samma sätt kan 12-åringarna i Sofias Cup se de två år äldre spelarna i masters, säger Kenneth Bergbom, klubbchef i Näsbyparks TK.

Ostapenko vann 2012

Huvudnumret är förstås den internationella damturneringen Stockholm Ladies som arrangeras i Näsbypark för 18:e året i rad. Tävlingen lockar spelare från ett 20-tal länder och bland tidigare segrare finns exempelvis de svenska stjärnorna Sofia Arvidsson, Rebecca Peterson och Johanna Larsson. Även lettiskan Jelena Ostapenko, i dag rankad sjua i världen, har vunnit turneringen (2012).

Det är alltså en bra chans att se morgondagens stjärnor och toppspelare på nära håll. Och den verkar många vilja ta. När Lokjaltidningen Mitt i hälsar på i tennishallen är det gott om folk på den övre läktaren vid centercourten trots att det handlar om de första matcherna i huvudturneringen.

Kenneth Bergbom, Näsbyparks TK

Kenneth Bergbom på den övre läktaren. På centercourten nedanför gör danskan Sofia Nami Samavati, som kvalat in i huvudturenringen, och svenska Sandra Örtevall (i blått), som fått ett wild card, upp i första omgången.

– När finalen avgjorde i fjol hade vi drygt 200 åskådare här, säger Kenneth Bergbom.

Regerande mästarinnan på plats

Då vann bulgariskan Isabella Shinikova som tidigare har legat rankad runt 100-strecket i världen.

– Hon är här i år också, för att försvara sin titel, och hon är rankad etta, äger Kenneth Bergbom.

32 spelare gjorde upp i kvalet måndag och tisdag. Åtta av dem tog sig in i huvudturneringen som består av totalt 32 spelare. Finalen spelas på söndag, dubbelfinalen på lördag.

ANNONS

Munozova ett hemmahopp

Det stora hoppet för hemmaklubben Näsbyparks TK är Anette Munozova som vann sommartouren Näsaäng tidigt i somras.

– Hon har varit i en final i en 15 000-dollarsturnering tidigare och hon har vunnit fyra sådana dubbeltitlar. Så Anette är absolut med och spelar om det, säger Kenneth Bergbom.

Övriga svenskor att hålla ögonen på är bland andra Jacqueline Cabaj Awad, rankad tvåa och uppenbarligen i form då hon tog hem Djursholm Ladies som avgjordes på Djursholms TK i förra veckan, Fanny Östlund (rankad trea) och Mirjam Björklund (rankad sexa).

Masters-slutspel med Täby-spelare

Parallellt med att Stockholm Ladies avgörs med semifinaler och finaler spelas även två tunga ungdomsturneringar.

Den ena är Masters-slutspelet för 14-åringar där de åtta killar och åtta tjejer som har samlat mest poäng i säsongens A-tävlingar (SALK Open, Båstad, SM med flera) gör upp om titeln. Turneringen avgörs fredag till söndag och Näsbyparks TK har två egna spelare representerade – Timothy Carlsson Seger och Johanna Ström.

Och final i Sofias Cup

Den andra är finalen i lagtävlingen Sofias Cup, döpt efter Sofia Arvidsson, där 12-åringar från olika regioner tävlar mot varandra.

– Det är ungefär som TV-pucken. I finalen möts Region Stockholm och Region Syd, säger Kenneth Bergbom.

Sex matcher spelas i finalen, två dubblar på lördagen och fyra singlar på söndagen. Sofia Arvidsson själv kommer att vara på plats som prisutdelare på söndag, berättar Kenneth Bergbom.

ANNONS