Stockholm marathon har kommit in i andra andningen

Stockholm marathon har nästan 30 procent fler anmälda löpare i mitten av november jämfört med samma tidpunkt förra året.
Stockholm marathon har nästan 30 procent fler anmälda löpare i mitten av november jämfört med samma tidpunkt förra året.
Stockholm marathon har tappat löpare de senaste åren. Men nu verkar trenden ha vänt.

Som Mitt i har berättat tidigare har Stockholm marathon tappat löpare de senaste åren.

Men nu tycks alltså något ha hänt. I mitten av november är närmare 8800 löpare anmälda – 2000 fler än vid samma tidpunkt förra året.

– De senaste 10-15 åren har sett en boom utan dess like inom motionslöpningen. Av ett stort intresse följer ofta större konkurrens, och i princip alla stora lopp i Sverige har de senaste åren haft svårare att locka deltagare. Därför är det nu så glädjande att vi ser att intresset ökar och deltagarantalet igen vänder uppåt, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Stockholm Marathon Gruppen i ett uttalande.

På senare år har lopp som Tough Viking, Toughest, The Color Run dykt upp och lockat till sig löpare. Men Daniel Almgren ser inte fler löptävlingar som någon nackdel.

– Fler som tränar, springer och deltar i lopp är positivt för oss. Den läxa vi har gjort är att mindre se löpare som en homogen grupp. Att tydligare försöka förstå vad som driver olika målgrupper att delta i motionsevenemang har hjälpt oss att locka nya deltagare.

2017 arrangeras Stockholm marathon för 39:e gången. Arrangörerna tror att just loppets historia bidrar till att behålla löparnas intresse.

Projektledaren Ulf Saletti ser loppet som ”den mest klassiska utmaningen” för svenska löpare.

– Vill du kunna kalla dig löpare ska du någon gång ha sprungit de drygt fyra milen längs Stockholms gator, och upplevt den magiska målgången på Stockholms Stadion.

 

Fakta

Första loppet arrangerades 1979

Stockholm marathon har sedan premiären 1979 varit ett av Sveriges största motionsevenemang. Loppet har etablerat sig som ett av de fem största maratonloppen i Europa.

2014 slog loppet rekord med 21942 anmälda löpare.

2016 var 17180 löpare anmälda.

Källa: Stockholm marathon