Stockholm saknar plan för dameliten

Allt talar för att Djurgårdens damer gör Hammarby sällskap i Damettan nästa år. Båda klubbarna har ambitionen, åtminstone på sikt, att nå allsvanskan igen.

Men ingen damarena i Stockholm klarar kraven som gäller från 2014.

– Det känns märkligt att det 2012 fortfarande är så ojämställt i elitidrotten. Fotboll är den största flickidrotten, men vi har ingen arena för damelitfotboll 2014, säger Anders Emanuelsson, ordförande i Djurgården damfotboll.

Bakgrunden är att Fotbollsförbundet inför nya krav för alla arenor i dam­allsvenskan. Bland annat krävs minst 1 000 sittplatser med enskilda stolar under tak. Kraven införs från och med 2014, men har varit kända sedan 2009.

– Stockholms stad vill inte acceptera förbundets krav. Men nu kommer de här kraven. Varför då inte rusta upp en arena för damfotboll? Var ska vi spela elitdamfotboll i stan 2014? frågar sig Anders Emanuelsson.

Idrottsförvaltningens chef Olof Öhman medger att klubbarna hamnar i kläm, men vidhåller att förbundets krav är orimliga.

– Om det fanns publikunderlag så okej, men så är det inte. Egentligen räcker de arenor som finns i dag. Vi ser det som att förbundet måste medge dispens, säger han.

Signalerna från förbundet är dock negativa. Dispens ges möjligen till nyuppflyttade klubbar och om det dessutom finns ett beslut om utbyggd arena så att kraven uppfylls inom en snar framtid.

I Stockholm finns i dag endast en arena som uppfyller kraven 2014 – Tele2 Arena där Djurgårdens och Hammarbys herrlag ska spela sina hemmamatcher från och med nästa sommar. Men den är, om stans damlag över huvud taget skulle släppas in där, alldeles för dyr.

Hammarby är i en snarlik situation som Djurgården. De åkte ur allsvenskan i fjol och kvalificerade sig i år för Damettan, den nya serien under damallsvenskan, nästa säsong. Klubben har allsvenska ambitioner på sikt och hemmaarenan Hammarby IP lever inte på långa vägar upp till förbundets krav.

– Vi ska tillbaka till allsvenskan, men inte förrän hela föreningen är mogen för det. Men att ha en godkänd hemma­plan är ju en förutsättning. Drömmen vore att vi går upp till 2015 och att Kanalplan, som fyller 100 år då, rustas upp lagom till det, säger Urban Rybrink, ordförande i Hammarby damfotboll.

Att dela arena med Djurgården i en annan del av stan är inte ett lockande alternativ, förklarar han.

– Vi har en väldigt lokal publik, folk åker inte över halva stan. Nu har herrarna varit i fokus ett tag, med nya arenan och konstgräs både på Årsta IP och Kaknäs. Nu är det dags för damerna.

Djurgårdens Jessy Sharro med bollen, i bakgrunden damlagets tränare Patrik Eklöf. ”Känslan är nästan att kommunen hoppas att Stockholm inte ska ha något lag i damallsvenskan 2014”, säger han.

Fakta

Bara en godkänd

Stockholms stadion: Saknar sittplats med stolar och får på grund av k-märkning inte byggas om.

Östermalms IP: Sittplatser under tak saknas, konstgräset är för dåligt.

Hjorthagens IP: Sittplatser under tak saknas, även ont om p-platser.

Kristinebergs IP: För liten läktare och stolar saknas.

Zinkensdamms IP: Stolar under tak kan ordnas, men konstgräset för dåligt.

Grimsta IP: För få platser under tak.

Hammarby IP: Obefintlig läktare, för dåligt konstgräs.

Tele2 Arena: Uppfyller kraven, men är för stor och dyr.