Vaxholm ordnar Stockholms första hästskotävling – någonsin

Hästsko, Vaxholm
Så här kommer det att se ut på lägret i Vaxholm under lördagen.
Kasta hästsko på en pinne har varit ett nöje i flera hundra år.
På lördag arrangeras Stockholms första hästskotävling i Vaxholm.

Den ”nya” kastsporten växer. Under lördagen arrangeras Vaxholm Open i hästskokastning – och som namnet hintar om kan vem som helst delta.

– Det är bara att anmäla sig och betala avgiften så kan du tävla, säger Kristian Jältsäter, ordförande i nystartade Vaxholm hästskoklubb.

Sedan är det såklart en fördel om man kan reglerna också. Det kan i alla fall Kristian Jältsäter och Björn Landberg som tog klubbens första SM-medaljer tidigare i år.

Detta efter att bara kastat hästsko i snart ett år. Idén kom efter att några kompisar hade pratat om att det ville tävla på SM utan att ha någon vidare kondition.

– Man kan kasta hur man vill det finns inget rätt eller fel så det är enkelt, säger Kristian Jältsäter.

Tävling på lördag

Vaxholm hästskoklubb arrangerar Stockholms första hästskokastningstävling och hela Sverigeeliten kommer för att göra upp i Vaxholm Open.

Trots att klubben är nystartad saknas inte ambitioner. De har som mål att sporten ska få fäste i Stockholm. Nästa sommar vill de arrangera SM i Vaxholm.

– Det hade varit häftigt att köra SM på Kastellet i Vaxholm. Att stå på borggården och kasta, det är drömmen. Ska vi göra det är det lika bra att göra det ordentligt, säger Kristian Jältsäter och skrattar.

Fakta

Så tävlar man i hästskokastning:

 

  • Kastavstånd: 6 meter.
  • Pinnen ska sticka upp 35 cm, vara gjord av metall och får inte vara ihålig.
  • Hästskorna ska väga 470-500 g.
  • Deltagarna turas om att kasta fem hästskor per omgång. En serie består av fem omgångar.
  • Poäng: Skor som lägger sig runt pinnen ger 20 poäng (men behöver inte ha träffat pinnen). Studsar hästskon mot pinnen och kommer inom den 1 x1 m stora rutan runt pinnen ger det sju poäng.
  • Hästskor som studsar mot pinnen, men hamnar i den yttre 2 x 2 m stora rutan ger tre poäng.
  • Sporten har uråldriga anor