IFK Stocksund utmanar allsvenska storlag i cupen

IFK Stocksund P16
Stocksunds P16-killar (i vita tröjor) i Ligacupens gruppspelsmatch hemma mot Västerås SK.
Av från start cirka 70 lag i Ligacupen för P16 återstår nu bara fyra som gör upp i slutspel i Göteborg i helgen.
Tre av dem är allsvenska elefanter: BK Häcken, AIK och IF Elfsborg.
Det fjärde är IFK Stocksund som för första gången i klubbens historia har nått finalspel i Ligacupen.

– Det känns jävligt kul! Det är allsvenska lag och så vi som uppstickare. Hammarby, Djurgården och Brommapojkarna är utslagna, men vi är kvar, säger lagets tränare Alni Sharifpour.

Inför sista omgången i gruppspelet hade fyra av sex lag – utöver IFK Stocksund även FC Djursholm, Djurgårdens IF och IFK Lidingö – chansen att ta hem gruppsegern och ta sig till finalspel.

”Alla killar ska ha eloge för det här”

IFK Stocksund drog dock det längsta strået och vann gruppen efter en avslutande seger med 2–1 mot IFK Lidingö.

IFK Stocksund P16

IFK Stocksunds P16-lag, här i hemmamatch mot Västerås SK, vann fyra av fem matcher i Ligacupens gruppspel och tog hem gruppsegern före bland andra Djurgårdens IF och FC Djursholm. Foto: IFK Stocksund

– Gameplanen var att neutralisera deras presspel och det gjorde vi galant! Alla killar ska ha eloge för det här, det är en härlig grupp där de som inte är uttagna befinner sig på plats och hejar fram sina medspelare och är med och firar match efter match i omklädningsrummet. Kul! säger Alni Sharifpour till klubbens hemsida.

Hur kan det komma sig att ni är så här bra?

– Om jag ska säga något så är det gemenskapen och sammanhållningen i laget. När jag kom in som tränare i december var det lite oroligt, flera spelare lämnade och nya kom in. Därför har vi jobbat mycket med att alla ska sträva åt samma håll och vi har vunnit mycket på att alltid ta jobbet för varandra, plus viss spetskompetens som gör att vi kan avgöra matcher på egen hand, säger Alni Sharifpour.

Semifinal mot IF Elfsborg på lördag

Nu är det alltså finalspel som gäller i ungdomarnas motsvarighet till Svenska Cupen. Det avgörs den 23–24 mars i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Semifinalerna i P16 spelas på lördag, då AIK möter BK Häcken medan IF Elfsborg och IFK Stocksund gör upp om den andra finalplatsen. På söndagen blir det match om tredje pris och slutligen final (klockan 13).

Nio av tolv lag i P16, P17 och P19 är från allsvenska klubbar

I helgen avgörs även Ligacupen för P17 och P19, också de i Prioritet Serneke Arena.

Semifinalerna i P17: Örgryte IS–IF Brommapojkarna och Malmö FF–Hammarby IF.

Semifinalerna i P19: AIK–Malmö FF och Hammarby IF–Kalmar FF.

Av totalt tolv lag i finalspelet tillhör nio klubbar med herrlag i Allsvenskan, två har herrlag i Superettan – och så är det uppstickaren IFK Stocksund med ett herrlag som visserligen är på väg uppåt men som i år huserar i division 2.

Sportchef Israelsson optimistisk

– Vi är den enda klubben utan SEF-status som gör upp om titeln vilket är mycket roligt för hela föreningen. Min förhoppning är att vi kan stå för en stark prestation mot Elfsborg. Fokuserar vi på prestationen och arbetar tillsammans har vi alla möjligheter att nå finalen, säger Johan Israelsson, sportchef för U15–U19 i IFK Stocksund, till klubbens hemsida.

Johan Israelsson, IFK Stocksund

Johan Israelsson. Foto: Tomas Stark

Även Alni Sharifpour har en bra känsla inför lördagens semifinal mot Elfsborg.

– Vi räknar med tufft motstånd och ett högre tempo än vad vi kanske är vana vid. Men samtidigt har vi tagit oss till semifinal av en anledning och vi tror på oss själva och spelsättet vi jobbat på, så tar vi oss an Elfsborg med den taktik som vi tror på och som vi jobbat på hittills och förhoppningsvis räcker det till nästa steg, säger han.