IFK Stocksund skaffar A-lag – och drömmer om Allsvenskan

Danderyd Arena
IFK Stocksund jobbar för en utbyggnad med rejält större läktarkapacitet på Danderyd Arena. Klubbens grundare Karsten Inde har som mål att här ska spelas allsvensk fotboll så småningom.
IFK Stocksund går ihop med Juventus IF från Västerås och får därmed ett A-lag i division 3 till nästa säsong. Tanken är att både ge lokala talanger chansen att fortsätta utvecklas på hemmaplan och att klättra i divisionerna – och det rejält. Klubbens grundare Karsten Inde har Allsvenskan som mål.

– Allsvenskan ska nog ses som en dröm, men samtidigt ser vi att Frej Täby klarar sig i Superettan och AFC har kunnat nå Allsvenskan med små medel. Fast på kort sikt handlar det om att jobba med egna spelare och det får inte krocka med alltför aggressiva sportsliga mål, säger Anders Rylander, ordförande i IFK Stocksund.

Klubbens fotbollssektion grundades 2007 och har i dag drygt 400 aktiva medlemmar, och en akademiverksamhet som är certifierad av Stockholms fotbollsförbund. Men äldre ungdomslag och A-lag har saknats – hittills.

– Ja, vi har sett att vi har varit jätteduktiga på att utbilda spelare upp till 15-årsåldern, men sedan försvinner de. Nu gör vi en satsning för att spela upp oss i högsta serien i U17 och i U19 och vi ska ha ett A-lag där våra unga spelare kan pröva seniorfotboll. Vi vill behålla spelarna här i Danderyd och vi känner att vi har mer att ge även för dem i de övre tonåren, säger Anders Rylander.

Juventus IF i Västerås har varit i den rakt motsatta situationen. Klubben har haft ett A-lag i division 3, men saknat ungdomsverksamhet. I stället har Juventus rekryterat de flesta spelare utifrån och flera spelare har gått via spel i Västeråsklubben till elitnivå, exempelvis Sam Johnson (tidigare i Frej Täby och Djurgården) och Mohamed Buya Turay (som sköt upp AFC i Allsvenskan för några veckor sedan).

– De har haft en annan modell än oss, vi jobbar ju med lokala spelare med stark Danderydskoppling, och på så sätt kompletterar klubbarna varandra, säger Anders Rylander.

I förra veckan hade både IFK Stocksund och Juventus IF extrainsatta årsmöten där medlemmarna röstade ja till att klubbarna går samman. Nästa steg är att skicka in ansökan till Svenska fotbollsförbundet, vilket sker nu i dagarna.

– Vi har fått positiv feedback från förbundet, även om det inte är klart förrän det är klart, säger Anders Rylander.

Rekryteringen till A-laget och U19 och U17 har dock redan påbörjats. I många fall handlar det om spelare som tidigare har varit i IFK Stocksund.

– Ja, det ser ut att bli många hemvändare och det är vi verkligen glada för, säger Anders Rylander.

Parallellt med den sportsliga storsatsningen finns även planer för Danderyd Arena där IFK Stocksund ska spela sina hemmamatcher. Klubben vill bygga ut arenan med större läktare och bollen är i rullning politiskt.

– Först är det en planändringsprocess som ska gå igenom. Vi är positiva. De andra planerna i kommunen ligger inne i villaområden, men Danderyd Arena är en bra plats där det finns möjlighet att bygga ut för att kunna ta emot större publik, säger Anders Rylander.

Men finns det underlag och intresse för det, kommer ni att kunna locka publik?

– Nyckeln till att engagera folk lokalt är att spelarna också är lokala förmågor, och det är så vi planerar att jobba, säger Anders Rylander.