IFK Stocksund och gymnasiet i samarbete

NIU Fotboll Danderyds Gymnasium
Här är de som går på NIU Fotboll i Danderyd i dag. Sex av dem spelar för IFK Stocksund.
IFK Stocksund och Svenska Fotbollförbundets Nationella Idrottsutbildning i fotboll (NIU) på Danderyds Gymnasium har ingått ett samarbetsavtal. Tanken är att de ska jobba mer ihop inom olika områden för att utveckla både varandras verksamheter och individuella elitfotbollsspelare.

– Vi vill jobba så nära som möjligt med klubbar som har en hög ambition med sin fotbollsutbildning. IFK Stocksund har en riktigt bra verksamhet, attraherar duktiga och hängivna fotbollstalanger, och finns i vår kommun. Vi vill gärna ha dessa talanger i vår utbildning och det känns självklart för oss att utöka samarbetet med IFK Stocksund, säger Daniel Kalles-Pettersson, ansvarig för NIU på Danderyds Gymnasium och UEFA Pro utbildad fotbollstränare.

NIU Fotboll är en elitidrottsutbildning som drivs med en utbildningsplan som Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet står bakom. Danderyds Gymnasium är ett av nio gymnasier i Stockholmsområdet som har denna elitutbildning.

Ger högskolebehörighet

Utbildningen ger fotbollsungdomar möjlighet att kombinera sin elitidrottsutbildning med gymnasiestudier som ger högskolebehörighet. Elva spelare i IFK Stocksunds A-trupp går eller har gått på NIU Fotboll på Danderyds Gymnasium och sex spelare i U16/U18 går där i dag.

– Vi ser hur positivt dessa spelar har utvecklats och bidragit till våra lags framgångar. Med detta avtal blir IFK Stocksund en ännu mer attraktiv förening för fotbollsungdomar som har ambitionen att bli elitfotbollsspelare, säger Anders Rylander, ordförande i IFK Stocksund.

Jobbar nära ihop med individuell utveckling

Samarbetsavtalet innebär bland annat att parterna eftersträvar att så många IFK Stocksundsspelare som möjligt söker in på Danderyds Gymnasium NIU Fotboll för sina gymnasiestudier, att man samverkar kring utbildningar på tränarsidan, och att man jobbar mycket närmare tillsammans kring den löpande individuella utvecklingen av de spelare som går på Danderyds Gymnasium NIU Fotboll och spelar i IFK Stocksund.