IFK Stocksund har skumpan på kylning

IFK Stocksund
IFK Stocksunds har ett A-lag för första gången i år. Premiärsäsongen är en stor succé.
IFK Stocksunds nystartade herrlag har gått fram som en ångvält i division 3 södra och seriesegern är i praktiken redan klar. Första chansen att definitivt säkra avancemanget till division 2 är på lördag man möter serietvåan Newroz FC.

– Det är en viktig match för dem, de kämpar för att ta kvalplatsen, och de satsar på att dra storpublik. Vi är också supertaggade. Vår enda förlust under säsongen kom ju i förra mötet mot Newroz, säger IFK Stocksunds tränare Onur Ekici inför matchen som har avspark klockan 16 på lördag på Sätra IP.

Utöver förlusten mot Newroz i juni har IFK Stocksund endast ett poängtapp, 1–1 mot trean FC Stockholm Internazionale för en månad sedan. Övriga 16 seriematcher har laget vunnit, och den totala målskillanden är imponerande 70–12.

Väntade med att fira

Senast, i lördags, blev det 7–1 mot Hanvikens SK hemma på Danderyd Arena. Samtidigt tappade de två närmast jagande lagen aningen överraskande poäng vilket resulterade i att IFK Stockholm har ett närmast ointagligt försprång – tolv poäng och 50 plusmål – när endast fyra omgångar återstår.

– Vi hade personer på plats på deras matcher och fick rapporter om hur det gick efter matchen. I omklädningsrummet pratade vi i laget och bestämde oss för att vänta med att fira även om det är i stort sett klart. Vi har ju i princip råd att förlora de fyra matcher vi har kvar, men vi firar när det är definitivt klart, säger Onur Ekici.

”Vägen mot Allsvenskan”

Inför säsongen gick IFK Stocksund ihop med Juventus IF och fick på så sätt en plats i division 3 södra Svealand. Klubbens uttalade mål var att gå upp i division 2 direkt, och man har en femårsplan som heter ”VMA” – Vägen mot Allsvenskan.

Steg ett är nu alltså på väg att uppfyllas då det helt nykomponerade laget har uppfyllt och kanske till och med överträffat alla förväntningar.

– Vi har haft en extremt bra höst, ja det ser man ju på resultaten. Vi har trummat på bra, säger Onur Ekici.

Onur Ekici

Onur Ekici tror inte att dagens trupp skulle göra bort sig i division 2, tvärtom. ”Under försäsongen spelade vi matcher mot lag från division 2 och till och med division1, och vann mot dem”, säger han.

Rätt inställning

Förklaringen är att laget tränar ”extremt hårt och ofta”, och att alla i laget har haft rätt inställning, tror han.

– Alla grabbarna är hungriga. Vi nöjer oss inte även om vi leder med 5–0, då kör vi bara på.

Det syns också i seriens skytteliga, där spelare från Stocksund ligger på de tre översta platserna – Kristoffer Khazeni med 19 mål, Trimi Makoli med 15 och Daniel Silva med 13.

När – inte om – seriesegern blir 100 procent klar är det alltså dags för firande.

– Det håller klubben i. Var det blir ska bli en överraskning, men vi har sagt till spelarna att vara redo.

Folk skrattade, men inte längre

Om truppen behöver förstärkas för att klara sig bra i division 2 är inget Onur Ekici har funderat så mycket på ännu.

– Det är föreningen som får ta ett beslut om vad man vill med nästa säsong. Visionen är att spela i Allsvenskan om några år, men det betyder inte att vi måste vara där om tre fyra år. Hur som helst så har vi en superstark trupp redan nu, vi har ju dominerat i division 3, och även om det är en annan nivå i tvåan så kan vi nog redan nu utan att skämmas gå ut och säga att vi ska vinna division 2. Många skrattade åt oss när vi sa att vi skulle vinna division 3 i år. Nu är det inte så många som skrattar åt oss, säger Onur Ekici.