Stocksunds pojkar är i Sverigetoppen

Martin Friis vill spela mycket med målet att ”få vinnarskalle”.
Martin Friis vill spela mycket med målet att ”få vinnarskalle”.
Tre unga bordtennisspelare i KFUM Stocksund rankas topp fyra eller bättre i sina ålderskullar. Hetast är Martin Friis – etta i sin åldersklass och fyra bland två år äldre pojkar.

I slutet av träningspasset i Stocksundsskolans gymnastikhall bjuds vi på en bollduell det gnistrar om. Martin Friis och Gustav Renman närmast vådaslår loopar över nät. Kunde bollen skrika av utmattning skulle den göra det.

Till slut avgör en kantboll till Gustavs fördel och Martin skickar upp handen i en gest som antingen signalerar uppgivenhet men mer troligt är en gratulation.

I pojkar 12 år rankas Gustav trea i Sverige, Martin fyra. Men Martin Friis är 10 år.

Ungdomarnas raska marsch i rankinglistorna baseras dock på vad P98-kullen lagt grunden till.

– 98:orna är många och har dragit i gång tåget, säger tränaren Mattias Ekdahl. I dag har vi bra träningsgrupper, och har några spelare tävlingsframgångar så stimulerar detta de övriga.

Samtidigt som Gustav och Martin håller på att runda av sin träning börjar Philip Song sin inbollning mot tränaren Ekdahl.

Philip Song är i dag den mest framstående i P98-gänget, rankad trea bland landets 14-åringar.

Att det är viktigt att rankas högt är trion överens om, eftersom ”man då möter sämre motståndare i början av turneringar” och att ”då vet motståndarna att man är bra”.

Trots att de tränar i snitt tio timmar i veckan och spelar turneringar nästan varje helg, tycker de att dosen är lagom.

– Jag tränade och spelade mer för några år sedan, nu har jag mer i skolan, säger Philip Song.

Gustavs och Martins minspel säger mer än tusen ord. Hellre än prat om skolan rabblar de turneringar och cuper i Köping, Växjö, Halmstad… som om det var lika närbeläget som Mörby centrum.

– För att komma med till riksläger och sådant måste man vara bra, säger Philip som förklaring till klubbkompisarnas entusiasm.

– Spela mycket och få vinnarskalle, säger Martin.

Med 120 aktiva och 30–40 ”prova på”-spelare är Stocksund en liten bordtennisförening i distriktet.

Klubbens ordförande Christoffer Indebetou ser en rad faktorer som nycklar till dagens många framgångar. Främst engagerade föräldrar.

– Utan dem blir det sällan något, säger Christoffer Indebetou. Vi har förmånen att flera bidrar tillsammans. Visst är vi överraskade över senaste årens allt bättre resultat, men framgång föder framgång heter det ju. När vi i dag ser en talang är vi inte rädda att ge henne eller honom utmaningar i träningen. Till exempel att de tränar och spelar matcher mot äldre.

Philip och Gustav är samstämmiga i att de hoppas bli elitspelare. Martin samlar sig en extra sekund innan han spetsar till och bräcker deras ambition.

– Elitspelare på högsta nivå.

Fakta

Topprankad trio

Namn: Gustav Renman.

Ålder: 12 år.

Bor: Stocksund.

Rankad: Trea bland spelare födda 2000.

Namn: Martin Friis.

Ålder: 10 år.

Bor: Danderyd.

Rankad: Etta bland spelare födda 2002 och fyra bland P00.

Namn: Philip Song.

Ålder: 14 år.

Bor: Danderyd.

Rankad: Trea bland spelare födda 1998.