Stolpe ut i slutet av stark VBK-säsong

I säsongens sista timmar summeras Vallentuna BK:s hockeyvinter positivt, trots att P99 missade Mitt i cupens finaldag och juniorerna förlorade avgörande kvalfinalen till J20 elit.

Det var stolpe ut för VBK förra veckan. Sett till funderingarna inför säsongen överraskade ändå två av klubbens ungdomslag.

På sin tid var VBK:s P89-kull framgångsrik, det dröjde tio årskullar innan klubben på nytt hade ett ungdomslag långt framme i finalspelet av Mitt i cupen. I tisdags var det dags när pojkar -99 mötte AIK i semifinal.

AIK, som var favorittippat, fick en perfekt matchinledning. ”För tidigt” tvingades VBK-tränaren Stefan Holm inse att idén att matcha en toppfemma hårt och låta övriga tio killar alternera i en andrafemma var otillräcklig.

– AIK vann högsta P13-serien, vi kom från en medelsvår serie och då märks skillnaden. Killarna gör en kanoninsats, har så gjort hela vintern, men vi får konstatera att AIK är bättre. De har tre femmor som alla kan sätta oss under press, säger Stefan Holm.

AIK vann med 6–1, ”för stora siffror”, enligt Holm.

– Vår 1–3-reducering kunde med lite tur ha följts av 2–3. Killarna har fått en bra erfarenhet av säsongen och av finalspelet i synnerhet.

Han tror att framgången ska lyfta VBK:s ungdomshockey.

– Det går att bli duktig i VBK. Trenden har i några år varit att sticka till Täby, i mina ögon är det onödigt.

J20-säsongen är en annan plusvariant. Minns att det i höstas började med stor spelarbrist. Trots annonsering blev lösningen att slå ihop J20 och J18 till en trupp. Ändå blev VBK trea i grundserien av division 1, kom tvåa i allettan, och i lördags avslutade laget vintern med en sista helt avgörande match i kvalserien till J20 elit.

Det blev förlust mot Botkyrka, som toppade tabellen inför kvalfinalen, med 2–1. Tränaren Hans Persson summerar ändå en säsong som varit bättre än förväntat

– Vi har jobbat hårt och utvecklats. Om vi gått upp i elit hade det varit en bonus, säger han.