Stopp för fotbollshallen

Det blir ingen airdome vid Trollbäckens IP. Den uppblåsbara fotbollshallen stoppades för en vecka sedan av kommunledningen efter negativa 
reaktioner från Hanvikens SK och flera andra klubbar.
Det blir ingen airdome vid Trollbäckens IP. Den uppblåsbara fotbollshallen stoppades för en vecka sedan av kommunledningen efter negativa 
reaktioner från Hanvikens SK och flera andra klubbar.
Boban  Niketic.
Boban Niketic.
Fotbollshallen vid Trollbäckens IP stoppas efter protester från Hanvikens SK.

– De var inte så positiva till idén som vi trodde. Då lyssnar vi, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M).

Södra Storstockholms första stora fotbollshall med konstgräs skulle byggas på Trollbäckens IP och stå klar i oktober.

Nu stoppas hallen, efter protester från ”hemmaklubben” Han- vikens Sportklubb.

– Vi har framfört till kommunen att vi inte tycker att fotbollshallen är den bästa idén att bygga på Trollbäckens IP, säger Hanvikens SK:s ordförande Mats Rydén.

Klubben har inget emot hallen i sig.

– Det är förstås en lockande tanke att vi skulle få en av få inomhushallar i Stockholm. Och den får gärna vara någonstans i Tyresö, men inte på Trollbäckens IP, säger Mats Rydén.

Hanvikens SK växerdet knakar och barnkullarna från födda 2006 och uppåt är extremt stora.

– Vi pratar om över hundra ungar i varje årskull. Inom några år kommer vi att behöva mycket mer ytor den varma delen av året. Den ytan som är reserverad för idrottsmark intill Trollbäckens IP vill vi framöver använda på annat sätt, säger Mats Rydén.

Ekonomiska faktorer har också vägt in.

– I dagsläget betalar vi inget för våra idrottsytor. Att det skulle kosta pengar att hyra tider i hallen är också en parameter, säger Mats Rydén.

I ett brev till kommunen har Hanvikens SK tillsammans med Tyresö FF, Tyresö Royal Crowns och Bollmora Internacional IKF ifrågasatt hela hallkonceptet med en entreprenör som driver hallen på affärsmässiga grunder.

Klubbarna menar att det inte gynnar den lokala ungdomsidrotten, utan snarare storklubbar utifrån som har råd att betala dyrt för träningstider.

”Vi hyser inga tvivel om att denna hall kommer att användas, men tyvärr inte av våra viktiga ungdomsidrotter inom kommunen”, skriver klubbarna.

Haningeborna och fotbollsentusiasterna Boban Niketic och Joakim Wenberg vars företag Jobodome AB skulle ha byggt hallen är besvikna.

– Vi har jobbat hårt för det här och plötsligt blir det inget. Det känns tråkigt, säger Boban Niketic.

Markinvesteringen för fotbollshallen skulle just upp för beslut i kommunfullmäktige när den stoppades för drygt en vecka sedan – efter ett möte mellan kommunen och föreningslivet. Cirka 6 miljoner kronor för mark- och anläggnings­arbeten skulle Tyresö kommun i så fall ha plöjt ner i projektet, något som skulle ha återbetalats som arrende under en tioårsperiod.

– Framför allt så var ”hemmaklubben” Hanviken inte så positiv som vi trodde. Då lyssnar vi, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M).

– Vi är väldigt tillfreds med den löpande utvecklingsdialogen med kommunen och glada att kommunens företrädare lyssnat på oss, säger Mats Rydén nu när projektet inte blir av.

Kan fotbollshallen byggas någon annanstans i kommunen i stället?

– Den enda plats som var planlagd för en idrottsanläggning var Trollbäckens IP. Det var det här eller inget, säger Dick Bengtson.

En sådan här upplåsbar tältkonstruktion var det som planerades på idrottsplatsen.foto: scandihall/duol

Vi har jobbat hårt för det här och plötsligt blir det inget. Det känns tråkigt.Boban Niketic

Fakta

Brist på inomhushallar i Stockholm

Inomhushallar för fotboll är en bristvara i Stockholm.

För närvarande finns endast sex inomhushallar i Stockholms­området, de flesta ligger i norra delen – Spångahallen i Spånga, RM-hallen i Danderyd, Bosöhallen på Lidingö, Johan Björkmans hall i Hjorthagen (enbart vintertid), Maxihallen i Norsborg samt Quesadahallen i Orminge. Quesadahallen kommer dock att rivas i höst till förmån för anläggning av en ny konstgräsplan på Myrsjö IP.

Hallarna har konstgräsunderlag med olika storlekar på fotbollsplanerna.