Stopp för Skuru i finalen

Skuru gjorde en fin säsong fram till SM-finalen då laget föll tungt mot Sävehof.

Klubbledningen hävdar att enda chansen att rubba Sävehof är mer pengar och en större hall.

Det fanns en tid då Skurus damer dominerade handbollen i Sverige. Klubben blev svenska mästare tre gånger under den första halvan av 2000-talet. Men 2006 tog Sävehof över SM-bucklan och har (med undantag av 2008) behållit den sedan dess.

I lördags tog Sävehof sin åttonde SM-titel på tio år och sin sjätte i rad. Finalen avgjordes redan i inledningen när Sävehof gick upp till 4–0 och Skuru tvingades till time-out. Till slut vann Partillelaget med 18 måls marginal.

– Sävehof har bra spelare på alla positioner. Ska man klara av att rubba Sävehof måste man vara med resultatmässigt längre tid i matcherna, säger Skurus tränare Anders Skogäng.

Just nu vilar Skurus damer efter en lång säsong. Men det blir ingen långvarig vila. Redan nästa måndag – den 9 juni – drar försäsongs-träningen igång igen.

– Vi ska utvärdera den här säsongen. Jag tycker att vi tagit ett snäpp uppåt och några spelare har utvecklats men vi behöver mer pengar för att kunna tampas med Sävehof, säger Anders Skogäng.

Klubbens pengar kommer mestadels från publikintäkter, sponsorer och tv. Skuru kämpar med att få tv att sända lagets hemmamatcher – Nacka bollhall är nämligen för liten.

– I helgen satt vi i möten med handbollförbundet om nya tv-avtal. Vi har problem eftersom tv vägrar att sända våra matcher. Tv-bolagen kräver att det finns läktare på motsatta sidan. Vi för en dialog med kommunen om att bygga ut hallen mot parkeringsplatsen så att det får plats en läktare till, säger Orvar Parling, damelit­ansvarig i Skuru.

Skuru menar att klubben måste få in mer pengar för att kunna ta upp kampen med Sävehof och andra klubbar i västra Sverige, som har bättre träningsmöjligheter.

– Under säsongen tränar vi fem dagar i veckan som lag, sedan tillkommer ett antal pass på egen hand och matcher på det. Jag skulle gärna se att vi kunde träna mer på dagtid och få mer tid till återhämtning. Jag vill helt enkelt att våra spelare får ett bättre liv, säger Anders Skogäng.

Det ingår 19 spelare i Skurus trupp. Enligt Orvar Parling jobbar en tredjedel och resten studerar. Spelarna får mindre ersättningar av klubben.

– Jag tror inte att spelarna i Sävehof är heltidsproffs men de får en helt annan ersättning än våra och har därför mer tid att träna och vila. Som vår budget ser ut så finns ingen möjlighet att öka ersättningen till spelarna, säger Orvar Parling.

Fakta

Skurus silverlag splittras till nästa säsong

Skuru IK:s handbollssektion bildades 1950.

Damlaget har tagit tre SM-guld: 2001, 2004 och 2005. Finalen i Malmö i lördags var Skurus första sedan 2005.

Till nästa säsong får laget klara sig utan flera av spelarna. Johanna och Emelie Westberg lämnar. Johanna Westberg ska spela i Randers i Danmark och Emelie Westberg i Lugi. Emma Jonsson har fått ett jobb som gör att hon inte längre kan elitsatsa.

Källa: Skuru IK