Inget kan stoppa Kungsängens handbollsdamer

Kungsängens SK handboll
13 raka. Två segrar till så säkrar KSK seriesegern och avancemang till division 1.
Efter en svag inledning på säsongen har Kungsängens SK:s damer radat upp 13 raka segrar och leder nu serien när två omgångar återstår av division 2 östsvenska norra. Och precis som på herrlagets matcher är det välfyllda läktarna när damerna spelar hemma i Ekhammarhallen.

– Ja, på senaste hemmamatchen var det nästan fullsatt. Spelar man bra så kommer publiken. Det är jättekul att tjejerna får en sådan kredd från publiken. Just nu är det riktigt bra drag kring handbollen i hela Kungsängen, säger damlagets tränare Janne Nilsson.

Herrlaget har klättrat

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om KSK:s herrlag som har gått från division 3 till division 1 på två säsonger, och som har fått med sig gott om supportrar på framgångståget.

Nytt är att klubbens damer är på god väg att inleda en egen resa uppåt i seriesystemet. Förra säsongen hamnade KSK:s damer på nedre halvan i division 2, och i början tydde inget på att det skulle gå bättre den här säsongen då laget inledde med endast två segrar på de sju första seriematcherna.

Segertåg startade i höstas

Men så vände det plötsligt, i den åttonde omgången i slutet av november. Kungsängens SK besegrade dåvarande serieledarna Rosrsbergs IK med klara 30–22 hemma i Ekhammar.

Kungsängens SK handboll

Kungsängens SK (här i en match mot Bollstanäs SK) har fått till en tät defensiv, med klart minst insläppta mål i serien. Foto: Peter Larsson

Att det var den första i en lång rad av vinster visste ingen då – men så blev det. När KSK i lördags åkte till Norrtälje och slog IK Ceres med 19–13 så var det den 13:e raka segern.

”I lite av en bubbla”

– Det är helt otroligt! Lite av hemligheten är att vi hade en del nya i laget till hösten och att det tog några matcher innan vi fick allt på plats och alla hittade sina roller. Sedan ger segrarna i sig ökat självförtroende. Just nu är vi i lite av en bubbla, säger Janne Nilsson.
Bland de nya spelarna finns några hemvändare från Skånela – Stephanie Fors, Erika Waltin och Emelie Lindgren – som har förstärkt truppen. Men även blott 17-åriga Celinn Sjölander som har lyfts upp direkt från egna ungdomslaget till damlaget och överraskat stort. Hon har fått mycket speltid och har dessutom producerat näst flest mål i laget.

”Målvakterna större”

– Jag är lite förvånad över att jag ligger så högt upp i skytteligan och att jag har fått en så stor plats i laget. I och för sig hade jag några tuffa matcher i början då det inte alls funkade, men nu på slutet har det gått bra. Jag har hittat tillbaka till mitt gamla handbollsspel, säger Celinn Sjölander.

Kungsängens SK handboll

Celinn Sjölander med bollen, på väg framåt i en kontring mot Bollstanäs SK. Foto: Peter Larsson

Skillnaden mellan ungdomshandboll och att spela i damlaget är stor, tycker hon.
– Ja, här är alla större och mer fysiska. Det går nog inte snabbare, men det smäller mer. Och så är målvakterna större och bättre, så det gäller att verkligen placeras skotten.

Går på handbollsgymnasium

Celinn går handbollsgymnasium på Söder och skulle gärna spela i Elitserien så småningom.
– Det skulle vara kul att spela där, men det är inte direkt ett mål. Jag tar det som det kommer och blir inte direkt besviken om jag inte når dit.
Uttalat mål eller inte – ett steg på vägen kan vara att spela i division 1 med KSK nästa säsong. Med bara två omgångar kvar ligger KSK en poäng före tvåan Uppsala HK.

Ettan direkt upp i ettan

Kungsängens SK möter mittenlaget Borlänge HK hemma i Ekhammarhallen den 17 mars och därefter bottenlaget Falu HK borta i den allra sista seriematchen den 24 mars.

Kungsängens SK handboll

Kungsängens SK:s vinröda damer, med samlat försvar mot Bollstanäs SK. Inför säsongen hade KSK som mål att vara topp sex i serien. Nu är laget på god väg att ta hem serien och gå upp i division 1. Foto:Peter Larsson

Ettan går direkt upp medan tvåan får kvala. Kan den där (seger)bubblan Janne Nilsson pratar om bara låta bli att spricka så går alltså KSK:s damer upp i division 1, precis som herrlaget gjorde förra säsongen.
Herrarna har gjort en stark säsong som nykomlingar i norra ettan med tio segrar på de 19 första omgångarna av 22 och ligger femma i serien.