Min lokala hjälte

Stor löparrörelse har Sverigepremiär i Haga

Här i Hagaparken blir det Parkrun varje lördagsmorgon framöver.
Här i Hagaparken blir det Parkrun varje lördagsmorgon framöver.
En bild från Parkrun I England. Alla ska kunna vara med, även folk med barnvagn, förklarar Deri Thomas.
En bild från Parkrun I England. Alla ska kunna vara med, även folk med barnvagn, förklarar Deri Thomas.
Parkrun i England. Deri Thomas tror och hoppas att det ska gå lika bra att rekrytera volontärer i Stockholm.
Parkrun i England. Deri Thomas tror och hoppas att det ska gå lika bra att rekrytera volontärer i Stockholm.
Varje vecka deltar över 150 000 löpare i Parkrun på olika platser i 13 länder i världen. Nu kommer Parkrun – gratis 5-kilometerslopp på tid – till Sverige. Premiär är det lördag den 27 augusti, klockan 9.30, i Hagaparken.

– Hur många som kommer är svårt att säga. 70–80 hade registrerat sig tio dagar före loppet. Men vi kör varje vecka sedan, så det måste inte komma flera hundra första gången. Från 50 och uppåt räcker för att det ska bli ett kul event, säger Deri Thomas.

Han flyttade till Sverige från England 2005, vid ungefär samma tid som det första Parkrun arrangerades i Bushy Park i London. Först växte rörelsen sakta, men för några år sedan exploderade den. I dag finns Parkrun i 14 länder (inklusive Sverige) och drygt 150 000 deltagare och 10 000 volontärer ser till att lopp genomförs på över 900 platser varje vecka.

– Själv sprang jag mitt första parkrum 2008 när jag var hemma i England och hälsade på. Jag tyckte att det var en fantastisk idé. För ett år sedan bestämde jag mig för att ta Parkrun till Sverige – och här är det nu! säger Deri Thomas.

Banan i Hagaparken är 5 kilometer, uppmätt med professionellt mäthjul, två varv medsols runt parken med både grus och asfalt som underlag. Starten sker på parkeringen strax norr om tennisbanorna.

För att delta i loppet, som är helt kostnadsfritt, måste man registrera sig via www.parkrun.se/register.

– Det behöver man bara göra en gång. DÅ får man en streck-kod som man sedan tar med sig varje gång man kommer och vill springa, säger Deri Thomas.

Loppet är öppet för alla, från supersnabba till dem som helst promenerar. Även barn är välkomna, men de i åldern 5–11 år ska ha en vuxen med sig.

Att få ihop tillräckligt med volontärer tror Deri Thomas inte blir något större problem.

– Nyckeln är att alla känner sig delaktiga. Kanske springer man tre veckor och sedan är man volontär en vecka. Är man skadad kan man vara med som volontär. Någon familj kanske bestämmer att mamma och pappa turas om som volontär och som löpare, säger han.

Parkrum är på gång i flera andra svenska städer, bland annat Göteborg och Örebro, men först ut är alltså Hagaparken den 27 augusti.

Efter premiären blir det Parkrun i Haga varje lördagsmorgon, med undantag för den 17 september då Topploppet arrangeras där.

– Ja, vi kör varje vecka. I de flesta andra länder är det ju varmare än här, men jag vet att de kör året om i Ryssland till exempel. Vi kör ett test-år med varje vecka så får vi se, säger Deri Thomas.