Min lokala hjälte

Stor mountainbiketävling i Åkersberga i helgen

Ungdomar i MTB Täby under ett träningspass i Ursvik.
Ungdomar i MTB Täby under ett träningspass i Ursvik.
MTB Täbys pojkar 13–14 tog brons i lagtävlingen i mountainbike-SM i Värnamo i somras.
MTB Täbys pojkar 13–14 tog brons i lagtävlingen i mountainbike-SM i Värnamo i somras.
MTB Täbys kajsa Eneroth tog, trots strul i starten, brons i sprintklassen flickor 13–14 i SM i Värnamo.
MTB Täbys kajsa Eneroth tog, trots strul i starten, brons i sprintklassen flickor 13–14 i SM i Värnamo.
Några av MTB Täbys många ungdomar i träning.
Några av MTB Täbys många ungdomar i träning.
Jenny Rissveds OS-guld i Rio skapar mountainbikefeber i Stockholm. Uppemot 200 ungdomar väntas komma till MTB Täby ungdomscup i Åkersberga på lördag.

– Ett OS-guld ger effekt, särskilt i en sport som är så enkel och kul att titta på. Jag har redan nu fått massor av mejl- och intresseförfrågningar, säger Oskar Ekman, tävlingsansvarig i Stockholms Cykelförbund och ungdomstränare i MTB Täby.

Klubben har redan växt kraftigt de senaste åren och har nu omkring 450 medlemmar varav 170 är barn, berättar Oskar Ekman. Ändå finns det möjlighet för MTB Täby, och för andra klubbar i Stockholm, att ta emot fler barn och unga, tror han.

– Man kan utöka antalet träningstider. Det har vi gjort. I år har vi smugit igång träningar i Sollentuna på måndagar. På tisdagar kör vi i Täby, då kommer cirka 100 barn till Rösjön. Onsdagar har vi träning i Åkersberga. Och torsdagar är det extra träning som vi kör på olika platser, säger oskar Ekman.

Nu på torsdag tränar klubben i området kring Hackstabacken och Röllingby backar där tävlingen går på lördag, så att Täby-cyklisterna kan testa banan.

Det är dock inte nödvändigt för att vara med i tävlingen. Tvärtom lär många nybörjare dyka upp för att testa på, berättar Oskar Ekman.

– Den här tävlingen är perfekt för det. De yngsta kör bara 800 meter och banorna kommer att vara lättkörda. Dessutom blir det tre lopp för varje åldersklass, säger han.

De tre främsta i varje klass får pokaler. Flera av dem lär hemmacyklister lägga beslag på, för MTB Täby har inte bara växt på bredden utan även fått fram en vass spets. Klubben vann en mängd medaljer på ungdoms-SM i somras. I och med det har MTB Täby vunnit medaljer i fyra olika mästerskapsdiscipliner under året som gått – utöver mountainbike även i cyclocross, bana (velodrom) och landsväg.

– Helt unikt! säger Oskar Ekman.

MTB Täby ungdomscup pågår klockan 10–16. Den yngsta åldersklassen är 6–8 år. Dagen efter ungdomstävlingen, den 28 augusti, är det dags för seniorerna att tävla då Hacksta XC avgörs området kring Hackstabacken. Då kommer bland andra Europamästaren Emil Linde till start.

– Både han och Jenny Rissveds inledde sina karriärer med att åka på ungdomstävlingar som MTB Täby ungdomscup runt om i Sverige. Så kan det börja, och plötsligt står man där med ett OS-guld eller EM-guld i fickan, säger Oskar Ekman.

http://race.mtbtaby.se kan ni läsa mer om helgens tävlingar.