Storpublik när FC Djursholm tog SM-guld i U16

FC Djursholm U16
SM-guld till FC Djursholm U16 efter seger med 3–0 mot Lunds BK hemma på Djursholms IP.
Som enda klubb i Stockholm lyckades FC Djursholm gå hela vägen till SM-guld inom elitblocket på pojksidan. U16-killarna vann finalen med klara 3–0 mot Lunds BK inför över 600 åskådare hemma på Djursholms IP i lördags.

– Det var ett tufft lag vi mötte och de satte hög press vilket överraskade oss, jag hade inte fått rapporter om att de skulle spela så, men de skapade egentligen inga kvalificerade målchanser. I stället ägde vi matchen och kunde så småningom börja hitta ytor bakom deras backlinje, säger Nikos Nikopoulos, huvudtränare i U16-laget tillsammans med Jesper Björk.

Efter 20 minuter tog FC Djursholm ledningen genom Noa Ersa Engberg och därefter brände man både en straff och ett friläge innan William Nordqvist kunde sätta 2–0 alldeles före paus.

”En riktig fest”

– Andra halvleken var lite jämnare men vi fortsatte at försvara oss bra. Med tio minuter kvar fick vi en mittback utvisad, men inte heller då blev det riktigt farligt, säger Nikos Nikopoulos.

I stället för en reducering avgjorde Maxime Anne Marie Sainte matchen definitivt då han satte 3–0.

– Det var jättemycket folk på plats och en riktig fest, både under och efter matchen. Efteråt bjöd klubben hela laget på middag på Villa Pauli, säger Nikos Nikopoulos.

Skeptisk i början

Han och Jesper Björk tog över laget då de spelade i U15, och till en början var Nikos Nikopoulos skeptisk berättar han.

– Det var många nya killar i laget och vi hade 33 spelare i truppen. Men sakta men säkert fick vi till det. I fjol vann vi U15 och gick till semi i Gothia Cup. Och i år gick vi in i nationella serien, och det har vi gjort på ett fantastiskt bra sätt.

”Gäller att inse att vi är tillräckligt bra”

FC Djursholm hamnade i en tuff slutspelsgrupp med Hammarby, IK Frej, BP, Sirius och GIF Sundsvall, men lyckades vinna den och ta sig till semifinal där ett mycket starkt IFK Norrköping besegrades med 3–1.

– Vårt lag består av en hel del egna killar blandat med sådana som inte har fått plats i storklubbarnas akademier. Vi har fått jobba hårt med det mentala när vi har mött AIK, Hammarby, BP och sådana klubbar. Det gäller att inse att vi är tillräckligt bra, säger Nikos Nikopoulos.