Min lokala hjälte

Nära storslam för pappa, storebror och lillasyster på VM i Florida

Adam Holm
Adam Holm var mycket nära att ta hem guldet i Kona-VM i Islamorada, Florida.
Adam Holm
Adam Holm var mycket nära att ta hem guldet i Kona-VM i Islamorada, Florida.
Adam Holm
Adam Holm var mycket nära att ta hem guldet i Kona-VM i Islamorada, Florida.
Björn Holm är den ende som har vunnit tre VM-guld i vindsurfingens Kona-klass, men när årets VM avgjordes i Florida förra helgen fick den 55-årige Stocksundsbon se sig slagen av sonen Adam, 22, som tog silver.

– Och det var nära att han tog guldet. Efter tolv race låg han och en holländare på samma poäng, och holländaren vann på att han hade gjort ett bättre sista race. Det var extremt tajt, säger Björn nyss hemkommen från USA.

Själv slutade Björn på femte plats i det rekordstora startfältet om 110 deltagare.

– Jag låg trea efter sex race, men strulade till det lite sedan och tappade medaljplatsen, säger han.

Nu nöjde sig inte familjen Holm med att skicka två deltagare till VM utan även lillasyster Andrea åkte med. Hon kom på tolfte plats, men var bäst av damerna.

– I Kona finns bara en klass, alla har samma bräda men man har olika stora segel beroende på vikt, så det delas bara ut en världsmästartitel. Men Andrea korades till bästa dam, säger Björn.

Det som brukar avgöra i Kona är dagsform, men även vindförhållandena. Vissa är bäst i lätt vind, andra i hård vind, medan en del vinner på att det är ombytliga och ”snurriga” vindar, berättar Björn Holm.

Sonen Adam är bäst i hård vind tack vare sin starka fysik som han har byggt upp under en flerårig satsning på att nå OS i Rio i den fysiskt krävande RS:X-klassen.

– Han kvalade in till OS, men SOK valde att inte låta honom åka. När han satsade mot Rio tränade han stenhårt, gick upp tidigt varje morgon och körde styrketräning plus ytterligare ett par fyspass per dag, säger Björn Holm.

Den senaste tiden har Adam framför allt ägnat sig åt den norska extremsportsatsningen ”Chasing the element”, berättar Björn.

– Det handlar om att med hjälp av extremsporter locka ut unga i naturen. Tanken är att det ska bidra till bättre miljötänk. Om unga upptäcker naturen så blir det naturligt att ta ansvar för miljön, säger han.