ANNONS

Dags för största löparfesten i Skärholmen

Över 2600 personer sprang Skärholmsloppet förra våren (2016)
Cirka 2 000 barn sprang Skärholmsloppet förra året. Det blir minst lika många i år.
Över 2600 sprang Skärholmsloppet förra året, (2016) de flesta barn
Loppet går både genom bostadsområden, i skogen och genom SKHLM:s galleria.
Skärhomsloppet
Ingen hets – man kan springa eller gå i sakta mak. Alla som kommer i mål får medalj.
Den 20 maj är det dags för årets stora löparfest. Över 2 600 personer har hittills anmält sig till Skärholmsloppet – de allra flesta barn.
– Det är det som är så roligt, säger John Laselle på Löparakademin.
ANNONS

Den som springer Skärholmsloppet får en minst sagt varierad löptur. Den fem kilometer långa banan går både genom parker, skog, höghusområden – och genom SKHLM:s galleria. Musikstationer och dj:s ser till att löparna håller ångan uppe och alla som kommer i mål får medalj och prispåse. Det är ett minst sagt folkligt lopp, med syfte att få så många som möjligt att ta på sig löparskorna.

Framför allt vill man nå barnen. Därför får alla flickor och pojkar som går i skola i Skärholmens stadsdel och är under 14 år springa sitt 2-kilometerslopp gratis.

– Ungefär 2 000 av löparna brukar vara barn medan 600–700 brukar vara vuxna. Det är det som är så roligt, berättar John Laselle, verksamhetsledare på den ideella organisationen Löparakademin, som arrangerar loppet.

Lätt att hitta sponsorer

Skärholmsloppet arrangerades första gången 2012. Sedan dess har det sakta vuxit och har fått en stark lokal förankring. Det har blivit allt lättare att rekrytera sponsorer, lättare än i Kista där man också genomför motionslopp ( i år den 16 september). Därför har man bara ansökt om 150 0000 kronor i bidrag från idrottsnämnden för Skärholmsloppet medan man ansökt om 250 000 kronor för Kistaloppet.

– Vi får medel från Skärholmens stadsdelsförvaltning och har SKHLM som en stor sponsor. Det har gett oss goda förutsättningar i Skärholmen. Dessutom har vi andra många bra samarbetspartners, säger John Laselle.

Unga coachas i grupper

Men Löparakademin arrangerar inte bara lopp. Man har också kostnadsfria coachningsgrupper för niondeklassare i Skärholmen, Rågsved/Hagsätra, Hässelby/Vällingby, Husby, Tensta, Östberga och Bagarmossen. Hittills har 25–30 ungdomar deltagit i varje grupp. Nu planerar man öka antalet platser till 35–40.

– Vi går ut i skolor, och ungdomsgårdar och berättar om grupperna, och det är ett stort tryck på att få delta, säger John Laselle.

Ungdomarna i coachningsgrupperna får löpträna två gånger i veckan i tio veckor. Målet är att delta i ett 10-kilometerslopp. Men inte bara det.

– De vuxna ledarna för grupperna blir mentorer för de unga och håller i workshops med dem. Syftet är att stärka deras självförtroende och framtidstro. Löpningen är en metafor för det, säger John Laselle.

ANNONS
Fakta

Gratis för skolbarn i Skärholmens stadsdel

Vad: Skärholmsloppet.

När: Lördag den 20 maj.

Var: 5-kilometersloppet för vuxna startar på Ekholmsvägen bakom Skärholmen centrum, kl 14.30. 2-kilometersloppet för barn under 14 år startar vid Skärholmstorget, från kl 11.30

Kostnad: 200 kronor för vuxna. Gratis för barn under 14 år som går i skola i Skärholmens stadsdel. 100 kronor för övriga barn under 14 år.

Arrangör: Löparakademin

Mer info: På sajten skarholmsloppet.se

 

Källa: Löparakademin