ANNONS

Stort skidintresse – ingen skidklubb

Intresset för längdskidåkning har exploderat de senaste åren, inte minst i Stockholm.

Men i Tyresö har inget hänt. Här finns inte ens en klubb för de som vill börja åka.
ANNONS

De senaste kalla och snörika vintrarna har fått Stockholmarna att spänna på sig längdskidorna igen. Spåren trafikeras flitigt av folk på glid, ofta är det nybörjare som upptäckt denna motionsform ute i friska luften.

Stockholms län ligger sedan två år överst på Vasaloppets deltagarlista. I år beräknar man att närmare 12 000 stockholmare åker något av loppen under Vasaloppsveckan.

Stockholmsklubbarna har fått många nya medlemmar. Ett exempel är Haningeklubben Jordbänningarna som de senaste åren fördubblat medlemsantalet som nu är uppe i 650 skidåkare.

Men i Haninges grannkommun Tyresö händer ingenting.

– Vi har knappt några alls som åker skidor längre, säger Martin Norling som sitter i styrelsen i Söders skid- och orienteringslag (förkortat Söders SOL-Tyresö, hette tidigare Tyresö SOK).

Martin var själv en duktig tävlingsåkare på nationell nivå. Han säger att det är svårt att svara på varför klubben inte längre har en aktiv skidsektion.

– Vi har väl mest brunnit för orientering. Men visst vore det roligt att försöka dra igång några grupper. Fast för närvarande har vi inga sådana planer. Det saknas någon som vill och kan ta tag i det.

Det finns ingen annan klubb i Tyresö som kan suga upp barn och ungdomar som vill börja åka skidor. Visst är det många som ger sig ut på egen hand i spåren, men vill man tävla eller träna lite mer organiserat så blir det i en annan kommun.

En som hoppas att även Tyresö ska bli en skidkommun igen är Kina Westervall (hette Svidén som ogift). Hon växte upp i kommunen, och flyttade som 16-åring till skidgymnasium och till trakter där det fanns gott om snö.

ANNONS

Kina har tävlat i både VM och världscup, och har ett antal SM-medaljer från tiden då hon tävlade för Piteå.

– Jag la av att tävla när jag var 30, säger numera 35-åriga Kina som bor med man och två barn i Pungpinan. Nu åker jag väl skidor en gång i veckan.

Hon minns väl åren i Tyresö SOK. Där fanns framgångsrika klubbkompisar som Anna Ellfors, bröderna Martin och Janne Norling, och den duktige tränaren Ola Svensson.

– Det var stort intresse för skidåkning, särskilt när det var bra väder. Varje tisdag tävlade vi i ”Söderskidan”, och då kom det alltid mycket folk.

Kina tycker att det borde finnas samma intresse för klubbgemenskap idag.

– Ja, så klart. Så fort det kommer snö är det jättemycket folk ute i spåren.

Söders SOL-Tyresö efterlyser som sagt en stark ideell kraft som är villig att ta tag i skidåkningen.

Kanske en lämplig uppgift för dig, Kina?

– Inte nu när jag har två små barn. Men kanske när de blir äldre och kan hänga på. Olle är tre år och har redan egna skidor. Astrid är bara ett år och har precis lärt sig gå.

Fakta

Skidspår i Tyresö

Här har kommunen pistat för längdskidåkning:

Den elbelysta 4-kilometersslingan vid Alby friluftsområde.

Kort slinga (en kilometer) på ängarna ner mot Albysjön.

Spår över Albysjön till Långsjön och Gammelström.

Spår från Alby till Höjden.

Det finns tryckt snö som går att åka på från Långsjön till Stensjön.