Hanna – från skadehelvete till VM på Hawaii

Hanna Johansson tävlar i VM-finalen i Ironman på Hawaii den 14 oktober 2017
Hanna Johansson.
Hawaii/Hanna Johansson
Hanna Johansson har kvalificerat sig till VM-finalen i Ironman på Hawaii.
Hanna Johansson tävlar i VM-finalen i Ironman på Hawaii den 14 oktober 2017
Hanna Johansson löptränar på Stadion.
Hanna Johansson värmer upp på Stadion.
Hanna Johansson värmer upp på Stadion.
kailua bay Hawaii Big Isand
Kailua Bay i Kona, Big Island, Hawaii.
Hanna Johanssons första Ironman-tävling förra året gick som en dans. Hon vann sin åldersklass och en plats i VM-finalen i Hawaii – men tackade nej.
I år hade hon lovat familjen att kvala in igen men fick det betydligt tuffare.

Hanna Johansson tar av sig överdragströjan och blottar klubblinnet med texten: ”Terrible Tuesdays”. Det är precis vad som väntar den här tisdagskvällen. Också. Intervallträning med klubbkompisarna på Stadions löparbanor.

Skadade sig i början

Hon är i det närmaste nybörjare i triathlon. Hon tänkte börja tävla på kortare distanser 2015. Men det gick inte.

– Jag fick benhinneproblem, stressfraktur i lårbenet, löparknä lite allt möjligt som man kan få när man springer för mycket.

Tog SM-silver

I stället fokuserade hon på cyklingen. Hon började tävla för Stockholms cykelklubb 2016. I somras tog hon SM-silver i lagtempo tillsammans med Sara Penton som vann SM-guld på linjeloppet och triathlonstjärnan Lisa Nordén.

– Det var spännande – medalj var inget jag hade räknat med. Men jag har inte fått själva plaketten än, jag vet inte om man bara delar ut medaljer till de individuella pristagarna.

Knep VM-plats i Kalmar

Tisdagar springer Hanna Johansson intervaller med klubbkompisarna på Stadion. Foto: Pekka Pääkkö

Under 2016 kunde hon också börja tävla i triathlon. På Ironman Kalmar förra året vann hon sin åldersklass, 30-34 år, på tiden 10.00,10. Segern innebar också att hon kvalificerade sig till VM-finalen i Ironman i Hawaii i oktober. Men hon valde alltså att nobba.

– Jag hade bestämt redan tidigare att jag inte skulle åka om jag fick en plats. Då kändes det jättebra och jag sa lite halvt seriöst att jag var tvungen att kvala igen.

Tävlade igen i Sydafrika

Förväntan tändes hos familjen som började snickra på hejaramsor och gjorde sig redo att boka resa och hotell till Hawaii. I april i år packade Hanna Johansson cykel, skor och simkläder och flög till Sydafrika för en ny Ironmantävling.

– Jag valde en tävling som låg tidigt på året – dels för att ha det klart och kunna fokusera på att tävla i cykel resten av säsongen och för att ha en möjlighet köra ytterligare en Ironman om jag inte lyckades kvala in.

”Glad att allt var över”

Hettan och dagsformen gjorde att upplevelsen inte alls blev lika behaglig som i Kalmar.

– Jag gjorde en jättedålig tävling, till stor del beroende på värmen. När jag kom i mål var jag bara glad att allt var över.

Nervös väntan

Hon kom trots allt i mål som trea i sin åldersklass. Men var inte säker på att resultatet skulle räcka.

– Antalet platser till Hawaii beror på hur många deltagare en klass har haft. Jag trodde det skulle vara två eller tre plats. Jag hoppades att det skulle räcka men det var nervöst, jag var beredd att eventuellt köra Kalmar igen eller någon annan tävling i Europa.

Men tredjeplatsen räckte.

– Det var jätteroligt. Men jag kände mig mer lättad än glad. Då kände jag inte för att göra om en hel tävling någonsin igen. Men så fick jag en blomsterkrans, en plakett och sedan fick jag gå och betala 900 dollar – så man ”får” ju inte platsen.

VM-finalen i Ironman avgörs på Big Island, Hawaii.

Hur finansierar du ditt tävlande?

– Jag jobbar heltid så jag är framförallt min egen sponsor. Men jag har fått cykeln och lite annan utrustning men det är ändå ingenting jag kan leva på.

Hur vanligt är det att man tackar nej till en plats till VM-finalen på Hawaii?

– Jag tror de flesta tackar ja. Det kanske inte är så vanligt att kvala in första gången man tävlar heller. Jag har många kompisar som har försökt kvala i flera år och de skulle aldrig tacka nej om de fick en plats.

Hur mycket tränar du en normal vecka?

– Jag försöker träna mellan 10 och 14 timmar. Så mycket mer hinner jag inte om jag ska jobba och hinna återhämta mig också.

Hanna Johansson tävlar i VM-finalen i Ironman på Hawaii den 14 oktober 2017

Hanna Johansson tränar på Stadion. Foto: Pekka Pääkkö

Hur social tycker dina kompisar att du är?

– Jag har bytt kompiskrets och har numera de flesta av mina kompisar i triathlonkretsar så jag tycker att jag är väldigt social. Men kompisarna utanför triathlonkretsen hinner jag inte träffa så ofta och de kan väl ibland tycka att jag är lite tråkig.

Vad har du för mål på Hawaii?

– Jag vill göra det så bra jag kan. Framförallt vill jag åka dit och vara med och ha kul, se på spektaklet och tävla mot de bästa.

Hinner ej vänja sig vid hettan

Hon kommer att vara på plats några dagar före tävlingen men tror inte att hon hinner vänja sig vid hettan.

– Nej, jag hinner kanske bli av med min jetlag men du måste nog vara där i två, tre månader om du på riktigt ska kunna prestera i den värmen. Men det är det ju bara proffsen som har möjlighet att vara.

Stannar för att surfa

Hanna Johansson tänker passa på att surfa och slappa efter tävlandet.

Efter tävlandet tänker hon stanna kvar och sola och bada i semesterparadiset.

– Det är ju jättevackert på Hawaii och jag ser fram emot att ha en veckas semester där, resa runt och ta det lugnt. Surfa lite och göra vad man nu ska göra på Hawaii – äta tonfisk kanske, haha.

Fakta

Bor vid Torsplan

Namn: Hanna Johansson

Ålder: 32 år.

Bor: Torsplan.

Familj: Bor själv.

Yrke: Civilingenjör som jobbar på SEB-banken.

Aktuell: Har kvalificerat sig till och tävlar i VM-finalen i Ironman i Kailua-Kona, Hawaii, 14 oktober.

Fakta

Startade på Hawaii 1978

Ironman är en triathlontävling där deltagarna först simmar 3,86 kilometer, därefter cyklar 180 kilometer och sedan springer ett maraton – 42,195 kilometer.

Den första Ironmantävlingen ägde rum på Hawaii 1978. Endast 15 personer deltog, varav tolv tog sig i mål.

Numera måste deltagarna först kvala genom att placera sig tillräckligt bra i Ironman Kalmar eller någon av de övriga 43 Ironmantävlingarna världen över.

Till årets VM-final i Kailua-Kona på Hawaiis Big Island, 14 oktober, har drygt 2000 atleter kvalificerat sig, däribland 36 svenskar.