Styrkebesked av Fannie – vann proffsdebuten i MMA

Fannie Redman
Fannie Redman var nervös inför proffsdebuten i MMA, men ett armlås gav en seger i rond 1.
Hon har tränat kampsport i över 20 år och har vunnit SM i både judo och brasiliansk jiu-jitsu, men nu är det även sparkar och slag i MMA som gäller för Fannie Redman.
I helgen gjorde 32-åringen från Norra Djurgårdsstaden proffsdebut på galan Superior Challenge – och tog en riktig brottarseger.

– Jag hade sett fram emot matchen väldigt länge och var väldigt taggad! säger Fannie Redman.

Efter 20 år med judo och brasiliansk jiu-jitsu gick hon över till MMA för fyra år sedan. Steget från grepp och bökande brottning till att också behärska sparkar och slag var stort.

Sju segrar på sju matcher som amatör

– Ja, det blev mycket fokus på stående, att kunna vara där och känna mig avslappnad med det. Det var det jag hade svårast för, säger hon.

Men inte svårare än att hon har tagit sju segrar på sju amatörmatcher, inklusive en seger på EM i fjol. Det tog lång tid att hitta en motståndare för en proffsdebut, men i lördags var det dags.

”På en gala är det mer showigt”

Fannie mötte finskan Thia Khotamäki i galan Superior Challenge 18 på Stockholmsmässan, inför stor publik och 250 000 tittare på TV10 – rekord för en svensk gala.

– Jag har tävlat mycket i kampsport ända sedan jag  ar 8–9 år, men det här var ändå nervöst. På en gala är det mer showigt, och jag kände lite prestationsångest, säger Fannie.

Armlås fick finskan att ge upp och klappa

Det hade hon inte behövt. Thia Khotamäki har sin bakgrund som kickboxare, men Fannie klarade av den stående fajten bra och i slutet av första ronden fick hon bataljen dit hon ville – till golvet.

– Då kände jag att jag hade övertaget och jag fick in ett armlås som gjorde att hon klappade, säger Fannie.

Redan redo för nya utmaningar

Det betydde seger efter 4 minuter och 34 sekunder för Fannie, som redan tar sikte på nya utmaningar.

– Jag skulle vilja få upp mitt record. På sikt hoppas jag på att komma in i UFC eller någon annan av de större organisationerna. Där finns mer pengar och det blir lättare att få matcher regelbundet.

Tränar tio pass i veckan – kan få match när som helst

I väntan på det är det bara att träna på. Fannie kör tio pass i veckan, bland annat på Pancrase Gym på Rådmansgatan och på Kampsportlabbet på Kommendörsgatan som hon själv driver tillsammans med sin man.

Det gäller att ständigt vara redo och nära matchform för en fajt kan dyka upp med kort varsel. Och då tackar inte Fannie nej.

– Jag skulle gärna hitta en match till snart, helst senast i februari, säger hon.

Fakta

Ännu helt obesegrad i MMA

Namn: Fannie Redman.

Ålder: 32 år.

Bor: Norra Djurgårdsstaden.

Familj: Fästman och hund.

Yrke: Driver och arbetar som tränare på Kampsportslabbet.

Klubb: Pancrase.

Viktklass: 50 kilo.

Meriter: Flera SM-guld i judo. Två SM-guld och ett EM-brons i brasiliansk jiu-jitsu. EM-guld i Mixed Martial Arts, MMA, där hon har sju segrar på sju amatörmatcher och dessutom vann sin första proffsmatch i lördags.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!