Succé för AIK basket stars

AIK Stars
Sofia Nybom (längst till vänster) och AIK basket stars.
AIK basket stars på plats i Göteborg för turneringsspel.
AIK basket stars på plats i Göteborg för turneringsspel.
AIK basket stars har fått ett rejält lyft under hösten där de också har fått spela sina första matcher.

Sofia Nybom är eldsjälen bakom AIK basket stars. Hon såg ett behov för barn med autism att få idrotta med lagidrott vilket ofta är innebär svårigheter. Sofia har arbetat som lärare i en autismklass och vet att många barn med autism känner sig ensamma.

– När jag var resurs åt en elev frågade jag mig vad jag kunde göra för att han och jag skulle kunna mötas. Så jag hörde av mig till AIK basket och frågade om det fanns några tider som vi kunde få träna på. Sedan plockade jag några av mina gamla elever som ville vara med och helt plötsligt kunde vi göra en aktivitet på lika villkor, säger Sofia Nybom.

Det finns ingen serie för barn med autism, endast för vuxna med funktionsnedsättningar. Däremot skapades en turnering i Göteborg i samband med Basketligan Special i Göteborg som har tre liknande lag. AIK basket stars fick chansen att åka dit sedan Sofia hade nominerat sig själv till Loka Heroes. Mitt I skrev om Sofias lag innan de skulle åka.

– Loka har ett projekt där man vill lyfta fram basket och att alla kan vara med. De vill göra det möjligt för personer som har det svårt. Jag ville ha fler spelare och gärna komma i kontakt med liknande lag. Nu har vi tio spelare och lika många till i kö. Nu söker jag istället fler engagerade så vi kan utöka verksamheten, säger Sofia.

På plast i Göteborg var hela laget nervösa och trodde att de skulle få storstryk, det var trots allt deras första matcher. Istället blev det två segrar och en förlust. En succé som alla inblandade kunde glädjas åt.

– Det är svårt att förstå sig på basket om man inte ser tävlingsmomentet. När vi spelade matcher fick vi stor utveckling då spelarna till exempel förstod vikten av ett passningsspel. Men framförallt betyder hela detta väldigt mycket för ungdomarna.

AIK basket stars tränar en timme i veckan i Vasalundshallen och hade precis julavslutning. Då spelade de match mot föräldrarna och vann såklart. Nu tar Sofia och laget julledigt för att köra igång träningen igen i mitten av januari. Vem vet, kanske fler får chansen att spela och att ett nytt lag kan skapas så att de får spela matcher lite oftare.