ANNONS

Succé för Turebergs FK – tog flest guld av alla i inne-SM

Andreas Almgren, Turebergs FK
Andreas Almgren imponerade stort på nya distansen 3 000 meter, trots att han varit skadad september–december och kört alternativ träning.
I helgen avgjordes inomhus-SM i Växjö och Turebergs FK gjorde sitt bästa ISM någonsin med fyra guld, ett silver och dessutom ett svenskt rekord.
Inte blev det sämre av att ingen annan klubb lyckades bärga lika många guld som den, jämförelsevis, lilla klubben från Sollentuna.
ANNONS

Andreas Almgren slog an tonen redan i början av mästerskapets första dag då han tog guld på 3 000 meter och satte nytt svenskt inomhusrekord med 7:48:34 – i sitt första lopp för året och även sin debut på distansen.

Med en sista kilometer på 2:30 och sista 200 meter på under 28 sekunder forsade Andreas Almgren ifrån tuffaste konkurrenten Kalle Berglund med nio sekunder och slog Kent Claessons 23 år gamla svenska inomhusrekord med en tiondels sekund.

– Jag hade inte trott att det skulle gå så här fort. Det har gått bra på träning och under åtta minuter hade jag hoppats på. Men att mitt första svenska rekord skulle komma på den här distansen hade jag aldrig kunnat tro, säger han till friidrott.se.

Silver och guld för Hanna

Redan senare samma dag kom Turebergs andra medalj, även den på 3 000 meter, då Hanna Hermansson tog silver efter en tajt spurtstrid där Samrawit Mengsteab vann med fyra tiondelar på 9:46.00.

Hanna Hermansson, Turebergs FK

Hanna Hermansson spurtade hem guldet på 1 500 meter. Foto: Christer Ludvik

Andra SM-dagen, i söndags, fick Hanna Hermansson revansch då det var ombytta roller på 1 500 meter. Hon satte högt tempo från start och skakade av sig alla utom Mengsteab, men nu var Hanna starkast på upploppet och tog guldet.

Bianca ensam över 1,87

Inom loppet av en timme kunde Turebergs FK räkna in inte mindre än ytterligare två guld.

Bianca Salming, Turebergs FK

Bianca Salming flög över 1,87 och la beslag på höjdhoppsguldet. Foto: Christer Ludvik

I höjdfinalen pressades Bianca Salming av Sofie Skoog, men Bianca var ensam om att klara 1,87 (årsbästa) och vann därmed sitt första SM-guld i en enskild gren (i mångkamp har hon flera titlar).

ANNONS

Guld och klubbrekord av Emil

Det fjärde Turebergsguldet ordnade Emil Johansson som stod för en suverän insats i finalen på 400 meter där han var först efter första varvet och därefter inte gav konkurrenterna en chans att komma ikapp.

Emil Johansson, Turebergs FK

Emil Johansson (278) tog kommandot direkt på 400 meter – och släppte det aldrig. Foto: Christer Ludvik

Segertiden 47,76 innebär att han även slog nytt klubbrekord för P18.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.